Bolton: S. Koreja bi razočarala Trumpa novim nuklearnim testom

Postoje spekulacije da bi se Pjongjang mogao pripremiti za novo lansiranje raketa (EPA)

John Bolton, savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, izjavio je da će novi raketni ili nuklearni test Sjeverne Koreje jako utjecati na Trumpa, čime je potvrdio raniju izjavu predsjednika SAD-a.

Američki predsjednik je ranije izjavio da bi bio veoma razočaran ukoliko bi Sjeverna Koreja nastavila raketno ili nuklearno testiranje, prenio je Bolton za Fox Business, a prenijela agencija Jonhap.

To je bila obaveza koju je sjevernokorejski lider Kim Jong-un obećao njemu nekoliko puta, rekao je Bolton, te dodao da ako se odluče ponovo na testiranje, to će zaista jako utjecati na predsjednika SAD-a.

Moguć prekid pregovora

Postoje spekulacije da bi se Pjongjang mogao pripremiti za novo lansiranje raketa nakon kolapsa samita prošlog mjeseca između Trumpa i Kima, navela je agencija.

Sjeverna Koreja razmatra prekid pregovora u vezi svog nuklearnog programa sa Sjedinjenim Američkim Državama te će možda razmotriti odustajanje od moratorija na razvoj projektila i nuklearna testiranja ukoliko Washington ne napravi ustupke, rekla je zamjenica ministra vanjskih poslova Choe Son-hui.

Ona je optužila američke dužnosnike za prekid pregovora prošlog mjeseca u Vijetnamu između Trumpa i Kima.

“Nemamo namjeru pokloniti se američkim zahtjevima u bilo kojem obliku, niti ćemo sudjelovati u takvim pregovorima te vrste”, kazala je Choe.

Izvor: Agencije