Bolton potvrdio teoriju o razmjeni teritorija Kosova i Srbije

U nekim dijelovima Balkana, u Njemačkoj i zapadnoj Evropi, ideja o razmjeni teritorija izazvala je strepnju, rekao je John Bolton (EPA)

Bivši savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, John Bolton, objavio je da su lideri Srbije i Kosova razgovarali o razmjeni teritorija još 2018. godine.

Kako je javio Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić, u razgovoru s Udrugom stranih novinara, Bolton je rekao da, iako je ideja lidera dviju zemalja bila kontroverzna, on je mislio da je vrijedi razmotriti.

“U slučaju Kosova i Srbije već su 2018. godine postojale naznake da su čelnici željeli riješiti ta pitanja jer su vidjeli da ne mogu imati pouzdan gospodarski rast i stabilnost dok se njihovi odnosi ne normaliziraju. To je bilo vrlo kontroverzno u obje zemlje, ali činilo mi se da se isplati potruditi. Jedna od stvari o kojoj su razgovarali bila je mogućnost zamjene teritorija. U nekim dijelovima Balkana, u Njemačkoj i zapadnoj Evropi to je dočekano sa strepnjom, zbog bojazni da bi ta zamjena zemljišta mogla dovesti do zamjena zemljišta negdje drugdje. To se događa u povijesti, to je jednostavno nešto s čim morate živjeti.”

Posebni izaslanik predsjednika Trumpa za dijalog Kosova i Srbije, Richard Grennell, izjavio je nedavno da ideju o zamjeni zemljišta nije podržavao predsjednik Trump nego John Bolton.

Razmjena teritorija više nije u opticaju

Grennellova izjava je u suprotnosti s njegovim ranijim tvrdnjama da nikada nije bio svjestan da postoje planovi o razmjeni zemljišta između Kosova i Srbije.

Puljić kaže da nakon najnovijih izjava Johna Boltona i Richarda Grennella, koji je kao posebni izaslanik postavljen 2019.godine, može se zaključiti da je Trumpova administracija u jednom periodu razmatrala opciju razmjene teritorija, ali da ona više nije u opticaju.

Izvor: Al Jazeera