Bolton: Moguć treći sastanak Trumpa i Kima

Dvojica čelnika sastala su se prvi put u Singapuru prošle godine (EPA)

Treći sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una potpuno je moguć i zavisi od Pjongjanga, izjavio je u utorak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Kim Trumpu poslao ‘veoma toplo pismo’

Donald Trump je izjavio da je u ponedjeljak primio ‘veoma toplo pismo’ od Kim Jong-una.

On je pismo nazvao ‘lijepim’, prenosi Reuters.

Trump je dodao da misli da će se ‘nešto lijepo desiti s Pjongjangom’, ali nije iznosio detalje.

Prema njegovim riječima, Washington je spreman za sastanak kad Pjongjang bude spreman.

Bolton je rekao da je treći samit Trampa i Kima moguć i da sjevernokorejski čelnik drži ključ, prenio je Reuters.

Dvojica čelnika sastala su se prvi put u Singapuru prošle godine, dok je drugi samit u Hanoiju u februaru prekinut zbog neslaganja o pitanju denuklearizacije.

Sjeverna Koreja pogubila je svog pregovarača u nuklearnim pregovorima sa SAD-om, u okviru čistki zbog neuspješnog samita sjevernokorejskog vođe i američkog predsjednika.

Neuspio samit u Hanoiju

Kim Hyok-chol pogubljen je u martu na aerodromu Miriam u Pjongjangu, zajedno s još četiri zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje, navodi se u informaciji.

Svi oni optuženi su za špijuniranje u korist SAD-a, piše list Chosun Ilbo i citira neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

“Optužen je za špijuniranje za SAD i loše izvještavanje o pregovorima bez ispravnog shvatanja američkih namjera”, rekao je taj izvor, prenosi list.

Samit u februaru u vijetnamskom glavnom gradu, drugi susret Trumpa i Kima, nije uspio donijeti dogovor zbog sukoba u vezi s američkim zahtjevima za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka i sjevernokorejskim zahtjevima za ublažavanje sankcija.

Izvor: Agencije