Bolsonaru sud naredio da nosi masku u javnosti

Bolsonaro, kojega zovu i 'tropski Trump', često je na meti kritika zbog načina na koji upravlja koronakrizom (EPA)

Brazilski sudija je predsjedniku Jairu Bolsonaru naredio da mora nositi masku u javnosti, po odluci suda objavljenoj u utorak, nakon što je taj desničarski populist bio bez maske na dva politička skupa u prijestolnici, javlja Reuters.

Savezni sudija Renato Borelli je rekao da će Bolsonaro biti kažnjavan s 2.000 reala dnevno (387 dolara) ako i dalje neće poštivati uredbu Brazilskog saveznog distrikta, u kojem se nalazi Brazilija, za obuzdavanje širenja COVID-a 19, prenosi Hina.

Brazil je poslije Sjedinjenih Američkih Država druga najteže pogođena zemlja svijeta pandemijom korona virusa, a u nedjelju je, uz više od milion slučajeva zaraze novim korona virusom, službeno zabilježio prelazak praga od 50.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om 19.

‘Tropski Trump’

Bolsonaro, kojega zovu i “tropski Trump”, često je na meti kritika zbog načina na koji upravlja koronakrizom.

Brazilski predsjednik ustrajno umanjuje razmjere epidemije, zagovara otvaranje ekonomije i već je smijenio dva ministra zdravstva i na tu dužnost imenovao bivšega generala uvjeren da će on dobro voditi sektor.

Socijalno distanciranje Bolsonaro smatra mjerom koja je za ekonomiju pogubnija od samog virusa. Također je, poput američkog predsjednika Donalda Trumpa, promovirao dva lijeka protiv malarije, hlorokin i hidroksihlorokin, kao lijekove za COVID-19, uprkos malo dokaza o njihovom pozitivnom djelovanju.

Izvor: Agencije