Bolsonarova vlada obećala ‘postaviti Brazil na noge’

Jair Bolsonaro je donio prvu izvršnu naredbu, kojom je povećao minimalnu mjesečnu platu na 225 eura (EPA)

Ministri predsjednika Jaira Bolsonara zakleli su se s obećanjem da će Brazil postaviti na noge, uz radikalni zaokret u politici, a među prvim ukazima je odluka o dodjeli domorodačke zemlje na upravljanje Ministarstvu poljoprivrede, što je pozdravio agrobiznis, a zabrinulo ekologe.

Vlada je manjeg obima, ali je uglavnom čine neiskusni političari, kojih je dolazak na vlast berza u Sao Paulu dočekala s optimizmom.

Ministri, među kojima su sedam penzioniranih vojnih dužnosnika, dvije žene i nijedan Afroamerikanac, položili su zakletvu dan nakon svečane zakletve predsjednika Bolsonara.

“Pred velikim smo izazovom: ponovo postaviti Brazil na noge”, rekao je Onyx Lorenzoni, drugi čovjek u Bolsonarovoj vladi.

Penziona reforma prvi zadatak

“Jaira Bolsonara je poslao sam Bog, a izabrao ga je brazilski narod, koji je živio u strahu”, rekao je on.

Paul Guedes, ultraliberalni ministar privrede, kazao je da je “penziona reforma prvi i glavni zadatak” vlade.

Bolsonaro je u srijedu rekao da su brazilske oružane snage prepreka bilo kojoj osobi ili grupi koja bi poželjela uzurpirati vlast.

Njegov novi ministar odbrane Fernando Azevedo e Silva, bivši vojni narednik, kazao je da je brazilski narod izborima pokazao da želi “hijerarhiju, red i napredak”.

Svojevrsna “zvijezda” nove vlade je ministar pravosuđa i bivši antikorupcijski sudija Sergio Moro, koji je rekao da vjeruje da će se moći uspješnije boriti protiv korupcije.

Bolsonaro se u srijedu ujutro sastao s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, koji je zastupao predsjednika Donalda Trumpa na inauguraciji.

Razgraničenje urođeničke zemlje

Vanjska politika novog brazilskog predsjednika bit će “trumpovska”: neprihvatanje multilateralizma i stranih ljevičarskih režima, približavanje Izraelu, kritika Kine i klimatoskepticizam.

Bolsonaro je večer nakon zakletve donio prvu izvršnu naredbu, kojom je povećao minimalnu mjesečnu platu na 998 reala (225 eura).

Druga mjera, veoma sporna, razgraničenje je urođeničke zemlje, koju je Bolsonaro ocijenio “predimenzioniranom”.

Urođeničku zemlju i javne šume stavio je u nadležnost Ministarstva poljoprivrede, koje vodi predstavnica moćnog lobija agrobiznisa Tereza Cristina da Costa.

Brazilski domoroci čine manje od jedan posto stanovništva, ali žive na području od 16,7 miliona hektara, ili 12,5 posto nacionalnog teritorija.

‘Uništenje kulture i jezika’

“Manje od milion ljudi živi u tim izoliranim područjima Brazila, gdje ih eksploatiraju i manipuliraju njima nevladina udruženja”, napisao je Bolsonaro, aludirajući na neprofitne grupe, i poručio: “Hajde da zajedno integriramo te građane.”

Kritičari strahuju da će širenje komercijalne djelatnosti uništiti kulture i jezike kroz integraciju plemena u brazilsko društvo, a borci za zaštitu okoliša ističu da su domoroci posljednji čuvari Amazonije, najveće tropske kišne šume, presudne za očuvanje klimatske stabilnosti.

Bolsonarov potpredsjednik je penzionirani general Hamilton Mourao.

Donesena su i nova pravila ponašanja, kako bi se otklonila opasnost nepotizma i korupcije, koja je do kraja diskreditirala prethodne brazilske vlade, lijevu i desnog centra.

Izvor: Agencije