Bolsonaro u prednosti pred izbore u Brazilu

Mogućnost da Jair Bolsonaro dobije izbore izazvala je kod njegovih kritičara zabrinutost (EPA)

Desničarski kandidat Jair Bolsonaro održava prednost uoči predsjedničkih izbora u Brazilu ovog vikenda, prema novom istraživanju javnoga mišljenja objavljenom u utorak.

Pedeset sedam posto birača reklo je da će glasati za Bolsonara, bivšeg oficira kopnene vojske, a samo 43 posto se opredijelilo za ljevičarskog suparnika Fernanda Haddada, prema istraživanju koje je objavila informativna internetska stranica G1.

Bolsonarov udio predviđenih glasova je samo dva postotna boda manji u odnosu na dva slična istraživanja prošle sedmice.

Bolsonaro (63) se još uvijek oporavlja od nedavnog gotovo smrtonosnog napada nožem na predizbornom skupu prošlog mjeseca.

Uvredljivi komentari

Mogućnost da Bolsonaro dobije izbore izazvala je kod njegovih kritičara zabrinutost, jer smatraju kako bi mogao potkopati demokratiju u Brazilu.

Bolsonaro se prikazuje antiestablišmentskim kandidatom obraćajući se glasačima kojima je dosta političke korupcije i nasilja.

Hvalio je brazilsku vojnu diktaturu 1964-85. i obećao uvesti generale u ministarstva, a izricao je uvredljive komentare o crncima, ženama i homoseksualcima.

Ipak, koristio mu je gnjev usmjeren na Haddadovu Radničku stranku okaljanu korupcijskim skandalima.

Anketar Ibope proveo je istraživanje na 3.010 ljudi između 21. i 23. oktobra, uz marginu greške od plus minus dva postotna boda.

Izvor: Agencije