Bolsonaro spreman poslati vojsku da gasi požare

Amazonija proizvodi ogromne količine kisika i smatra se ključnim u naporima za suzbijanje globalnog zagrijavanja (Reuters)

Zbog povećanog pritiska međunarodne zajednice da obuzda rekordan broj požara u Amazoniji, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro mogao bi poslati vojsku da se izbori s vatrenom stihijom, javlja AP.

Potvrdio je kako mu je to plan, međutim nije precizirao kada će oružane snage uključiti u borbu s vatrom. Ipak, nagovijestio je da bi to moglo biti uskoro.

Prethodno je zapovjednik oružanih snaga Brazila, general Edson Leal Pujol poručio da je brazilska vojska spremna braniti amazonske šume.

Bolsonaro je prethodno opisao zaštitu kišnih šuma kao prepreku ekonomskom razvoju, boreći se s kritičarima koji su tvrdili da Amazonija proizvodi ogromne količine kisika i smatra se ključnim u naporima za suzbijanje globalnog zagrijavanja, prenosi AP.

Problemi i u Boliviji te Paragvaju

U međuvremenu su se prosvjednici okupiili ispred brazilskih veleposlanstava u Parizu, Londonu i Ženevi kako bi pozvali Brazil da učini više u borbi protiv požara.

Susjedna Bolivija i Paragvaj također su se borile da spriječe požare koji su progutali šume i polja i, u mnogim slučajevima, otrgnuli se kontroli pod jakim vjetrom nakon što su stanovnici raskrčili zemljište za poljoprivredu.

Procjenjuje se da je najmanje 7.500 kvadratnih kilometara površina pogođeno požarima u Boliviji.

Izvor: Al Jazeera i agencije