Bolsonaro prihvatio čileansku pomoć u borbi protiv požara

Bolsonaro je rekao da brazilska suverenost 'nema cijenu, čak ni za 20 milijardi dolara' (EPA)

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je da će se južnoameričke države sastati kako bi odredile zajedničku politiku u odbrani amazonijske prašume, obračunavši se još jednom s Francuskom zbog ponude pomoći od 20 miliona dolara.

Kao još jedan pokazatelj da Bolsonaro, desni konzervativac, učvršćuje odnose sa susjednim zemljama radije nego s evropskim državama, prihvatio je ponudu Čilea za četiri aviona kao pomoć u borbi protiv požara širom najveće prašume na svijetu.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa čileanskim predsjednikom Sebastianom Pinerom u Brasiliji, Bolsonaro je rekao da će sastanak s regionalnim susjedima osim Venecuele radi zajedničke politike u odbrani Amazonije biti održan 6. septembra u kolumbijskom gradu Leticiji.

Pokušaj da se ‘kupi’ brazilska suverenost

Pinera je ponudio punu podršku Bolsonaru te rekao da se mora poštivati suverenost država koje dijele Amazoniju, a Bolsonaro je kazao da brazilska suverenost “nema cijene, čak ni za 20 milijardi dolara”.

Bolsonarova referenca odnosila se na ponudu od 20 miliona dolara pomoći koju je objavio francuski predsjednik Emmanuel Macron na samitu G7 u Biarritzu tokom vikenda, koju je Bolsonaro odbacio kao uvredljiv pokušaj da se “kupi” brazilska suverenost.

Macron je Bolsonara optužio da laže u vezi s klimatskim promjenama.

“Francuska vlada nazvala me lažljivcem. Samo ako povuku to što su o meni rekli… a brazilski narod ne prihvata to umanjenje suverenosti Amazonije… dakle, ako učini to, tek onda možemo ponovo razgovarati”, poručio je Bolsonaro.

Izvor: Agencije