Bolsonaro i Netanyahu na Zidu plača

Netanyahu se nada da će brazilska kancelarija za trgovinu biti korak ka premještanju ambasade te zemlje u Jerusalem (EPA)

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro posetio je Zid plača u Jerusalimu u pratnji izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ostavio papirić sa molitvom između kamenja, prenosi Reuters.

Brazil je otvorio novu trgovinsku misiju u Jerusalimu, a Netanyahu je izjavio da se nada da će brazilska kancelarija za trgovinu biti korak ka premeštanju ambasade u taj grad.

Međutim, portparol brazilskog predsednika poručio je: “Nema priznanja Jerusalima kao glavnog grada”.

“Naš predsednik nastavlja da procenjuje ovu mogućnost, ali to nije ono što smo odlučili u ovom trenutku”, dodao je on.

Time je potvrdio prethodno saopštenje ministarstva spoljnih poslova Brazila koje je najavilo da će ta zemlja u Jerusalimu otvoriti samo kancelariju, radi promocije trgovine, investicija i tehnologije. 

Trump prvi priznao Jerusalem za glavni grad

Brazilski predsednik je ranije obećao da će premestiti ambasadu svoje zemlje u ovaj grad, čiji istočni deo Palestinci smatraju prestonicom svoje buduće države.

Drevni Zid plača, najsvetiji je molitveni prostor u judaizmu, koji se nalazi u istočnom delu grada koji je Izrael okupirao u ratu na Bliskom istoku 1967. godine, a kasnije i anektirao.

Taj potez nije bio međunarodno priznat.

Američki predsednik Donald Trump prekinuo je globalni konsenzus 2017. godine priznanjem Jerusalima kao prestonice Izraela i premeštanjem ambasade SAD u taj grad prošlog maja.

Izvor: Agencije