Bolnice u Teksasu popunjene oboljelima od COVID-19

Australija zatvara granice između pojedinih država (EPA)

Bolnice u nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država su u opasnosti da više neće moći podnijeti prijem povećanog broja oboljelih od COVID-19. 

Svi bolnički kreveti popunjeni su u dijelovima Teksasa, jedne od američkih država koja je najviše pogođena korona virusom.

“Naše bolnice u Harris Countyju, Houstonu i 33 druga grada… imaju popunjene kapacitete”, rekla je zvaničnica Lina Hidalgo.

Gradonačelnik Houstona Sylvester Turner kazao je da bi sistem mogao biti “preopterećen” ako se epidemija ne vrati pod kontrolu.

Steve Adler, gradonačelnik Austina, također je izrazio zabrinutost da će bolnice uskoro doći do prelomnog momenta. 

“Ako ne promijenimo našu putanju, u roku od dvije sedmice naše bolnice će biti pregažene, a naša odjeljenja za intenzivnu njegu za 10 dana”, rekao je on.

Zatvaranje granica u Australiji

Premijer Victorije Daniel Andrews potvrdio je da će granice s New South Walesom biti zatvorene u utorak u ponoć u Australiji.

Victoria, koja je zatvorila brojna predgrađa Melbourna i nametnula potupno zatvaranje devet naselja, zabilježila je 127 novih slučajeva korona virusa te sada ima 645 aktivnih slučajeva.

Saudijska Arabija najavila je nove zdravstvene protokole za ovogodišnji hadž, koji će biti otvoren samo za domaće hodočasnike.

Doticanje Kabe će biti zabranjeno, a socijalna distanca od jednog i po metra bit će uvedena tokom molitve i kretanja oko Kabe.

Bolivijski ministrica zdravstva Eidy Roca pozitivna je na korona virus, što je treći član vlade kod kojeg je potvrđen virus u posljednja četiri dana.

Roca je u stabilnom stanju i “striktno se pridržava sigurnosnih protokola, koji uključuju izolaciju, terapiju i brigu”, navodi se iz njenog kabineta.

Preminula zvijezda Broadwayja

Zvijezda Broadwayja Nick Cordero preminuo je od korona virusa.

Kanađanin (41) koji je nominiran za Tonyja za ulogu u predstavi Bullets na Broadwayju, primljen je u bolnicu prije tri mjeseca, a desna noga mu je amputirana zbog bolesti.

Njegova supruga Amanda Kloots objavila je vijest o njegovoj smrti na instgramu.

Bračni par je imao jednogodišnjeg sina. 

Izvor: Agencije