Bolnica koja pruža nadu siromašnima

Humanitarna organizacija “Ljekari bez granica” je u Jordanu otvorila novu bolnicu za rekonstruktivnu hirurgiju. U njoj se besplatno operiraju pacijenti iz cijele regije.

Ta bolnica pruža nadu ranjenima, koji nemaju novac za skupe operacije.

Na Bliskom istoku sve je više žrtava sukoba kojima je potrebno liječenje, javlja Nisreen el-Shamayleh, novinarka Al Jazeere.

Upravo zbog toga je međunarodna humanitarna organizacija “Ljekari bez granica” otvorila specijaliziranu bolnicu za rekonstruktivnu hirurgiju.

Iračanka Huda Abed ima 24 godine. U borbama za grad Anbar, između grupe Islamska država Irak i Levant i iračkih snaga, minobacačka granata teško joj je povrijedila lice.

“Uzeli su mi dio kosti s karlice za rekonstrukciju čeljusti. Narednom operacijom trebali bi mi transplantirati kost u nos, a poslije toga trebala bih dobiti i zube. Prije nego što sam stigla ovamo, bila sam izgubila nadu. Irački ljekari rekli su mi da me oni ne mogu liječiti”, kazala je Abed.

“Ljekari bez granica” već godinama liječe i Mohammada Aziza, koji je već imao desetine operacija zbog rana koje je zadobio tokom američke invazije na Irak 2003.

“U bolnici se nalazi više od 150 pacijenata. Zbog sukoba koji neprestano traju u ovoj regiji, potreba za bolnicama poput ove je velika. Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Siriji je, od početka sukoba 2011., ranjeno više od milion ljudi”, javlja el-Shamayleh.

Zarifa Bint Hussein, starica iz Al Raqqe, ranjena je na početku rata u Siriji.

Liječenje ranjenika

Ali je tek sada dobila pravi tretman. Već je imala dvije operacije, a još jedna je za tri sedmice.

“Minobacačka granata pala nam je na kuću. Cijeli zid se srušio na mene dok sam mela pod. U Siriji su mi u ruku stavili šine, pa su ih zamijenili metalnim pločicama. Te dvije operacije nisu bile uspješne. Nisam se mogla liječiti godinu i pol, a onda sam došla ovamo”, kazala je ona.

Najwa Al Ghalban iz Gaze je u prošlogodišnjim izraelskim zračnim udarima ranjena u noge. U bolnici je već četiri mjeseca.

U Jordan je morala da dođe sama, jer Izrael njenom suprugu i sinu nije dozvolio izlazak iz Gaze.

Al Ghalban je kazala: “Nisam mislila da ću preživjeti. U tom napadu svi su poginuli osim mene. Ljudi su mrtvi, kuće zbrisane. Sretna sam što sam živa”.

“Ljekari bez granica” nadaju se da će neki od njihovih pacijenata uspjeti da vrate funkcionalnost udova. Ova bolnica je dugoročni projekat.

Marc Schakal iz “Ljekara bez granica” je kazao: “Brine nas ono šta ćemo zateći u Siriji, nakon što se jednog dana granice otvore. Osim toga, u Siriji, Iraku i Jemenu ima mnogo ranjenih i svima će dugoročno biti potrebna ovakva mogućnost rekonstruktivnih operacija. Želimo da se s projektom nastavi, čak i nakon prestanka sukoba”.

Cilj bolnice je da postane centar za ratnu hirurgiju, u kojem će se obučavati ljekari iz regije. Iako predstavlja spas za mnoge ranjene, ova bolnica je i tužni podsjetnik na visoku cijenu ratnih sukoba koju su platili civili.

Izvor: Al Jazeera