Boljkovac pušten na slobodu

Josipa Boljkovca su dočekali sin i kćerka (Pixsell)

Josip Boljkovac braniće se sa slobode, odlučio je Ustavni sud Hrvatske. Ustavni sud poništio je odluku o pritvoru na temlju novog, a ne starog Zakona o krivičnom postupku.

Razlog za ukidanje pritvora je što se po starom Zakonu istraga može provoditi samo za ona djela kod kojih su istražne radnje započele prije 1. septembra. Advokat Josipa Boljkovca, Anto Nobilo, rekao je kako su istražne radnje prije tog datuma vođene protiv nepozatog počinioca, a ne protiv njegovog klijenta.

Nobilov istup

Bivši šef Ozne, Josip Boljkovac (91), koji je osumnjičeni za ratne zločine 1945. godine nad civilima na području Karlovca, večeras je, nakon što je Ustavni sud poništio odluku o pritvoru i o pokretanju istrage protiv njega, izašao iz zatvorske bolnice.

„U laži su kratke noge, a pravda je pobijedila“, rekao je novinarima Boljkovac, koji je iz bolnice izašao u pratnji svog advokata Ante Nobila, i dodao da je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko imao planove da, kako je ocijenio, njegovim hapšenjem dobije veći broj birača.

U izjavi novinarima Nobilo je rekao da je sam sproveo istragu i našao osobu koja je počinila zločin koji se stavlja na teret Boljkovcu, prenio je Tanjug.

Nobilo je najavio da će sve dokaze koje je prikupio sutra predati državnom tužiocu Mladenu Bajiću.

Ustavni sud je ocijenio da Boljkovčev advokat Anto Nobilo ima pravo kad tvrdi da je trebalo primijeniti novi Zakon o krivičnom postupku (ZKP) po kome istragu vodi državno tužilaštvo, a ne stari ZKP po kome je istraga u rukama istražnog sudije.

“Sad se vidi da je cio postupak pokrenut zato što je ministru policije Tomislavu Karamarku i zamjeniku šefa policije Milijanu Brkiću trebao spektakl pred izbore i sad se vidi da nije imao veze s pravom”, rekao je Nobilo.

Ustavnu tužbu Nobilo je podnio prošlog utorka i u njoj naveo da se istraga protiv Boljkovca za ratni zločin nad civilima na području Karlovca počinjen na kraju Drugog svjetskog rata, a za koji je Boljkovac odgovoran kao tadašnji šef Ozne, morala sprovesti po novom zakonu.

Prekinuta istraga

Boljkovca, koji se kreće na štakama, 2. novembra je sprovelo 30-ak specijalaca koji su opkolili njegovu kuću i prevezli u Zagreb gde je istražni sudija donio rješenje o sprovođenju istrage po starom ZKP-u, pa mu po tom zakonu odredio pritvor.

Istraga koja od danas više ne postoji, teretila je po komandnoj odgovornosti Boljkovca da je u maju 1945. godine u Dugoj Resi, kao šef komisije Ozne za srez Karlovac naredio privođenje civila, ispitivanje i likvidaciju koju je blizu Duge Rese izvršila 3. četa 1. hrvatske brigade KNOJ-a.

Za vrijeme boravka u zatvoru Remetinec zbog lošeg zdravstvenog stanja je završio u bolnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije