Bolivija izdala upozorenje zbog hladnoće

Pošto je Bolivija na južnoj Zemljinoj hemisferi, tamo je sada zima (EPA)

Bolivija je izdala upozorenje stanovništvu na “veliku hladnoću” u šest od svojih devet departmana gdje pada snijeg i puše ledeni vjetar, saopćila je Meteorološka služba.

Upozorenje na snijeg odnosi se na zapadnu regiju, na visoki plato kod La Paza također na zapadu, Oruro na jugozapadu, Potosi na jugu, i istočni sektor Cordillere gdje je nadmorska visina iznad 4.000 metara, rekao je Danilo Pomier, meteorolog, prenosi informacioni portal Urgentebo.

Upozorenje se odnosi također na sve visoravni Cochamamba u centru i Chuquisaca na jugoistoku i Tarija na jugu, dodao je.

Upozorenje je na snazi do četvrtka ili petka kada se očekuje da će temperature porasti sa sadašnjih šest stepeni ispod nule koliko se tokom noći očekuje u La Pazu, prenosi Beta.

Godišnja doba

Zbog mnogo snijega privremeno je zatvoreno više glavnih puteva, kao što je put  La Paz – Oruro i Oruro – Cochabamba, a škole ne rade u više regija.

Zbog snijega i zaleđenih puteva bilo je i više saobraćajnih nesreća.

Pošto je Bolivija na južnoj Zemljinoj hemisferi, tamo je sada zima.

Ta zemlja u osnovi ima samo dva godišnja doba: vlažno i suho koje traje od maja do oktobra što su tamo zimski mjeseci, dok je najhladnije od juna do septembra.

Ostatak godine je vlažno godišnje doba, s najviše kiše od decembra do marta što su ljetni mjeseci.

Izvor: Agencije