Bolest prijeti Filipinima nakon poplava

Na otoku Mindanao nema dovoljno skloništa za sve izbjegle (AFP)

Filipinski vladin zvaničnik upozorio je da građanima smještenim u centrima za evakuaciju prijeti bolest, nakon što je u poplavama na jugu zemlje poginulo više od hiljadu ljudi, dok su desetine hiljada ostale bez domova.

Nacionalni centar za katastrofe je saopćio da je do sada potvrđena smrt 1002 ljudi, dok su desetine nestale na otoku Mindanao nakon tropske oluje Washi koja je ovo područje zahvatila u subotu.

Oko 44.000 ljudi koji su izgubili svoje domove žive u montažnim centrima za evakuaciju sa nedovoljno hrane, tekuće vode i toaleta.
Filipinski predsjednik Benigno Aquino je nazvao situaciju u zemlji „stanjem propasti“

Pomoćnik ministra zdravstva Eric Tayag kazao je da se humanitarni radnici trebaju usredotočiti na centre za evakuaciju, koji su moguća legla epidemija.
„Možda previše pažnje posvećujemo leševima, dok ignoriramo centre za evakuaciju“, kazao je on za televiziju ABS-CBN.

„Ako nastane epidemija, ili neka druga zdravstvena prijetnja, ona će poteći iz centara za evakuaciju“, kazao je on.

Ove sedmice vlasti u devastiranim lučkim gradovima Cagayan de Oro i Iligan pronašle su stotine tijela. U ranim jutarnjim satima u srijedu je desetine tijela zakopano u betonskim škrinjama.

Povratak kući

U Iliganu, neki izbjegli su se vratili u rodna sela da ponovo izgrade uništene kuće.

Televizijski snimci prikazali su stanovnike kako lopatama otklanjaju blato i peru namještaj.

„Nemamo gdje ići nego vratiti se na svoja ognjišta“, kazala je mještanka Marina za televiziju ANC, te dodala da su centri za evakuaciju pretrpani.
„Moramo nastaviti živjeti, obnoviti kuću i zaboraviti tragediju. Apeliramo na dobrotvore da nam daju klade i željezo da možemo izgraditi naš novi dom“.

Neke izbjeglice prespavale su na pločniku jer nije bilo mjesta u školama, crkvama, gimnastičkim salama i vojnim bazama.

Nestor dela Cruz, čiju su dvospratnu kuću odnijeli talasi, apelirajo je na vlasti da premjesti njegovu porodicu i susjede na sigurnije mjesto. Oko 70 posto kuća u njegovom selu je uništeno ili teško oštećeno.

„Vraćamo se u svoje selo ali bi nam vlada mogla pomoći tako što će nam dati zemlju i izgraditi nove kuće“, kazao je on.

Benito Ramos, šef Nacionalne agencije za katastrofe i umirovljeni general, kazao je da će trebati vremena da se izbjeglima izgrade nove kuće, jer su se vlasti usredotočile na potragu za nestalima, te prehranu preživjelih.

„Trebat će vremena za izgradnju kuća zbog zakonskih odredbi“, kazao je on za lokalni radio. „Treba dobiti dozvole za izgradnju, a mora se dokazati da zemljište nije podložno poplavama ili klizištima“.

Izvori: Al Jazeera i agencije