Boksu prijeti izbacivanje sa Olimpijskih igara

Međunarodni olimpijski komitet je u decembru objavio kako zamrzava uplate za AIBA-u dok se ova asocijacija ne dovede u red (EPA)

Boks bi mogao biti izbačen iz programa Ljetnih olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju ukoliko Međunarodni olimpijski komitet ne bude zadovoljan rješavanjem finansijskih i upravnih problema u ovom sportu, upozorio je predsjednik MOK-a Thomas Bach, prenose agencije.

Tokom govora u južnokorejskom Pyeongchangu uoči predstojećih Zimskih olimpijskih igara, koje počinju naredne sedmice u ovom gradu, Bach je kazao kako je MOK “ekstremno zabrinut” vođenjem “plemenite vještine” i kako je svjetsko sportsko tijelo spremno poduzeti odlučne odluke.

“MOK zadržava pravo uvida na uključenje boksa u program Olimpijskih igara mladih 2018. i Igara u Tokiju 2020. godine”, istakao je on.

Dodao je kako postoji mogućnost zamrzavanja svih kontakata sa Svjetskom bokserskom asocijacijom AIBA, “isključujući one na radnom nivou, koje su neophodne za provođenje odluka MOK-a”.

Iz AIBA-e navode kako je odluka MOK-a “ekstremno razočaravajuća”, nakon što je svjetsko boksersko tijelo predalo traženi izvještaj o napretku.

Otvorena istraga u AIBA-i

Nakon dvodnevnog zasjedanja Izvršnog odbora u Pyeongchangu, Bach navodi kako MOK nije zadovoljan izvještajem AIBA-e i kako će istraga o ovoj asocijaciji biti otvorena.

Mjesecima AIBA-u potresaju unutrašnji problemi i borbe, bivši predsjednik i član MOK-a CK Wu je bio suspendiran, a zatim je i odstupio sa pozicije u novembru, nakon oštrog sukoba s Izvršnim komitetom.

Potom je AIBA imenovala Uzbekistanca Gafura Rahimova kao vršiova dužnosti predsjednika, nakon neočekivane ostavke ranijeg v.d. predsjednika Franca Falcinellija.

Međunarodni olimpijski komitet je u decembru objavio kako zamrzava uplate za AIBA-u dok se ova asocijacija ne dovede u red.

Izvor: Agencije