Boko Haram oslobodio 21 učenicu iz Chiboka

Među 276 učenica koje je ta skupina otela 14. aprila 2014. godine, 57 je uspjelo pobjeći odmah nakon otmice (AP)

Nigerijska grupa Boko Haram oslobodila je u četvrtak dvadeset jednu učenicu iz Chiboka, otetu prije više od dvije godine.

Djevojčice su “jutros zamijenjene za četiri zatvorenika Boko Harama”, u okolini Bankija, na granici s Kamerunom, rekao je mjesni izvor za AFP.

“Djevojčice su odvedene u Kumshe, 15 km od Bankija jutros oko tri sata. Četvorica boraca Boko Harama došla su u Banki vojnim helikopterom iz Maidugurija i odvezena u Kumshe u automobilima ICCR-a (Međunarodni odbor Crvenoga križa)”, rekao je taj dobro obaviješten izvor.

Garba Shehu, portparol predsjednikovog ureda, u priopćenju je potvrdio oslobađanje u kojemu su “posredovali ICCR i švicarska vlada”, ne spominjući nikakvu razmjenu zatvorenika.

Terorizam odnio više od 30.000 života

“Predsjednik Muhammadu Buhari je izrazio zadovoljstvo zbog oslobađanja učenica, ali i podsjetio Nigerijce da je terorizam (Boko Harama) odnio više od 30.000 života”, dodaje se u priopćenju u kojemu se kaže da će se uskoro objaviti imena oslobođenih djevojčica.

Pokret Vratite naše djevojčice, koji se bori za oslobađanje više od 200 djevojčica otetih u aprilu 2014. dok su polagale ispit, rekao je da očekuje potvrdu njihovog identiteta.

Među 276 učenica koje je ta skupina otela 14. aprila 2014. godine, 57 je uspjelo pobjeći odmah nakon otmice, a jednu je vojska pronašla u maju.

Ova masovna otmica o kojoj su izvijestili svjetski mediji, potaknula je velik val protesta na Twitteru pod hashtagom #Brinbackourgirls (“vratite naše djevojčice”).

Izvor: Agencije