Boko Haram istjeran iz Gamborua

Gamboru, grad smješten na granici s Kamerunom, donedavno je bio uporište borcima Boko Harama. Sada ga kontroliraju trupe Čada. Redovnim patrolama kontroliraju područje. Žele biti sigurni da se Boko Haram neće vratiti.

“Sada su van grada. Prečešljali smo cijelo područje. Nikoga ovdje više nema. Možda se neki od njihovih ranjenika krije u nekoj od napuštenih kuća”, kaže Omar Hashem, pripadnik vojske Čada.

Boko Haram je devet mjeseci držao Gamboru pod kontrolom i za to vrijeme ljudi u tom gradu morali su se pridržavati stogih šerijatskih pravila.

Mnogi dijelovi grada su opustošeni. Većina stanovništva je protjerana u susjedne dražave – Čad i Kamerun. Neki su pobjegli u sigurnije dijelove na sjeveru Nigerije.

Ujedinjeni u otporu

U Gamboruu nije ostalo mnogo ljudi, a one koji su otišli vojska Čada sumnjiči za pripadnost Boko Haramu. Neki stanovnici su pušteni na slobodu tek nakon što su uvjerili vojnike da nemaju nikakve veze s tom grupom.

Oslobađajući ovo područje, Čadove vojne trupe izgubile su 17 vojnika. Ipak, pojedinim stanovnicima Gamborua prisustvo članova Boko Harama nije smetalo.

“Odlazili smo i vraćali se na naše farme bez ikakavih problema. Jedino što je Boko Haram od nas tražio jeste da podučavamo našu djecu Kur'anu. Ako bismo im rekli da molimo i da učimo Kur'an, nisu nas dirali”, kažu stanovnici.

Nigerija i njeni susjedi odlučili su se zajednički, sa svojih 8.700 vojnika, suprotstaviti Boko Haramu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera