Boko Haram drži otete francuske državljane

Talac u video klipu kaže da Boko Haram traži oslobađanje članova grupe koji se nalaze u zatvorima u Nigeriji i Kamerunu (Getty Images)

Na servisu YouTube je u ponedjeljak objavljen video klip u kojem su prikazani sedam francuskih državljana, od toga četvero djece, koji su kidnapirani prošle sedmice u Kamerunu.

U video klipu muški talac govori kako ih je otela nigerijska grupa Boko Haram, koja zahtijeva oslobađanje članova njihove grupe koji se nalaze u zatvorima u Nigeriji i Kamerunu.

Osuda iz Pariza

Francuska je osudila emitiranje snimaka francuskih talaca, navodeći da to pokazuje „bezgraničnu okrutnost“ Boko Harama.
“Za sve nas ovi snimci užasno su šokantni. Oni pokazuju njihovu bezgraničnu okrutnost“, naveo je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.
On je dodao da su sve državne službe mobilizirane kako bi se izdejstvovalo oslobađanje francuskih državljana.

“Oteli su nas pripadnici Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihada”, kazao je jedan oteti muškarac u video klipu, koristeći arapsko ime za nigerijske militante grupe Boko Haram.

“Oni žele oslobađanje njihove braće u Kamerunu i njihovih žena zatvorenih u Nigeriji.”

Rizik za Francuze

Kidnapiranje sedam francuskih državljana u utorak na dalekom sjeveru Kameruna, u blizini granice s Nigerijom, naglasilo je rizik u kojem se nalaze francuski državljani u Africi od kada je Pariz poslao vojne snage u Mali da protjera pobunjenike iz te zemlje.

“Predsjednik Francuske je pokrenuo rat protiv islama”, kazao je jedan od otmičara, koji je upozorio da će taoci biti ubijeni ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Kamerunski ministar komunikacija Issa Tchiroma Bakary je izjavio da ne može dati komentar, jer njegova Vlada nema saznanja o ovom video klipu.

Guverner kamerunskog Dalekog sjevernog regija Augustine Fonka Awa je kazao da nema saznanja da su neki pripadnici Boko Harama zatvoreni u njegovoj zemlji.

Izvor: Agencije