Bojkot Sterijinog pozorja zbog Kusturice

Glumci imaju etičku dužnost da se svim sredstvima bore protiv nacionalističke truleži i retorike, navodi bh. rediteljka (lijevo) (MESS)

Bosanskohercegovačka rediteljka Selma Spahić obavijestila je Direkciju Sterijinog pozorja da se povlači sa ovogodišnjeg festivala koji se održava u Novom Sadu, jer je najavljeno da će ga otvoriti reditelj Emir Kusturica.

Time je, kako navodi u otvorenom pismu, Direkcija festivala dala “legitimitet nacionalističkoj retorici”.

“Izborom Emira Kusturice za osobu koja će svečano otvoriti ovogodišnji festival jasno ste nam dali do znanja koji je vaš stav. Festival koji ukaže takvu čast Emiru Kusturici ideološki se jasno opredjeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj legitimitet. Na takvom festivalu ne želim da učestvujem”, poručila je rediteljka Spahić.

Dodala je da glumci imaju etičku dužnost da se svim sredstvima koja su im na raspolaganju bore protiv “nacionalističke truleži i retorike”.

“Na nama je da zauzmemo jasan stav i da vladajućim političkim strukturama damo do znanja da nećemo klimati glavom na pokušaje da se i umjetnost iskoristi kao sredstvo ideološke propagande”, navodi Selma Spahić koja je povukla sa Sterijinog pozorja svoju predstavu Grebanje ili Kako se ubila moja baka.

Nacionalizam i mržnja

Ona u pismu Pozorju navodi da su od kraja ratova u regionu do danas, generacije i generacije djece zadojene nacionalizmom, ograničene mržnjom, isključivošću i nerazumijevanjem za različitost, svjesno i sistemski osiromašene duhom i nenaučene na empatiju prema drugom.

Sterijino pozorje ove godine održava se od 25. maja do 3. juna.

Za direktora ovog festivala krajem prošle godine imenovan je Selimir Radulović, što je kritizirano u dijelu javnosti koja Radulovića smatra za zagovornika nacionalističkih ideja, navodi beogradski list Blic.

U martu mjesecu direktoru Raduloviću kolektivnu ostavku podnijelo je uredništvo prestižnog pozorišnog časopisa Scena.

Uredništvo je optužilo upravu Pozorja za “neuobičajeno mešanje u uređivačka pitanja”.

Izvor: Agencije