Bojan Stojčić: Okidač razgovora i građanskog sudjelovanja

Stojčić: Umjetnost se mora baviti društvom i mora stalno postavljati pitanja (Ustupljeno Al Jazeeri)

U javnom prostoru Bosne i Hercegovine rad Tražim osobu umjetnika Bojana Stojčića ne predstavlja nikakvu novinu, no bez obzira na njegovu prisustnost uvijek iznova izaziva veliku pažnju javnosti.

Tako je bilo i proteklih dana – malo ko je prošao ispred Umjetničke galerije BiH u Sarajevu, a da se nije zaustavio ispred oglasa postavljenog na fasadu ove institucije kulture na kojem piše da “31-godišnji momak iz Sarajeva traži osobu s kojom bi razgovarao o umjetnosti”.

“Taj oglas u kojem tražim osobu za razgovor o umjetnosti je intervencija u javnom prostoru koju radim zadnjih šest godina u različitim formama: od poruka na telefonskim govornicama, preko novinskih oglasa i reklama na izlozima, pa evo sada do velikog banera na fasadi Umjetničke galerije. Ovom intervencijom javni prostor, koji uglavnom pripada logici kapitala i potrebama investitora, pretvaram u okidač razgovora i građanskog sudjelovanja. Oglas komunicira sa svima zainteresiranima spremnim da preko telefonske veze razgovaraju o umjetnosti sa potpunim strancem”, kaže Stojčić.

Intervencija 'Tražim osobu' postavljena je na fasadu Umjetničke galerije BiH

Ovog puta rad Tražim osobu predstavljao je najavu njegove nove izložbe Viva la Transicion. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane epidemijom COVID-a 19 nije bilo klasičnog otvaranja izložbe, već je izložba 30. jula jednostavno otvorena s početkom radnog vremena galerije.

“Izložba obuhvata ciklus novih radova koji su nastali u Berlinu tokom šestomjesečne rezidencije ove i prošle godine, kao i nekoliko radova iz sarajevskog ciklusa koji su pomogli da se tema smisleno zatvori kao cjelina, a otvori kao tema”, kaže.

Okosnica berlinskog ciklusa je rad Die Deutche Turnkunst – kolekcija od 88 kratkih snimaka imigranata u javnom prostoru predstavljena kao 4-kanalna videoinstalacija.

“Ovaj rad bavi se govorom i politikom tijela, kako individue, tako i tijelom čitavog kolektiva. Htio sam što više govoriti iz pozicije radne snage izmještene u taj prostor”, pojašnjava.

Izložba Viva la Transicion organizirana je uz podršku regionalnog programa Dijalog za budućnost, pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Kustosica izložbe je Amila Ramović, a producentica Hana Ćurak u saradnji sa kreativnim timom Ideologija. Posjetioci je mogu pogledati do 30. augusta, svakog dana osim nedjelje.

Rupa koja vodi u ništa

Govoreći o nazivu izložbe – Živjela tranzicija (Viva la Transicion) – Stojćić ističe da je riječ o sintagmi koja obilježava njegov rad posljednjih pet godina.

“U svojoj umjetničkoj praksi ne želim objašnjavati niti dovoditi značenja do kraja, već otvarati prostor za nova promišljanja. Tako i ova sintagma u zadnje vrijeme poprima novo značenje, a samim tim i nove oblike. Kralj je mrtav, živio kralj – iz ove perspektive se čini da je tranzicija završena stvar, pa zato živjela tranzicija. Naša radna snaga kao najvrijedniji kapital svakako se već nalazi u demokratskim zemljama, a kao geografski prostor mi smo svakako dio većih tržišta. Približavanje EU se više ne spominje ni u dnevnopolitičkom kontekstu, te stoga smo u ovom trenutku kao društvo upravo na mjestu na kojem želimo biti. Stoga – Viva la Transicion”, poručuje.

Stojčić: Rupa u Velikom parku je veoma potentan simbol na koji sam htio reagovati na neki način

Priču o tranziciji predstavio je fotografijama kojima je dokumentovao svoje umjetničke performanse, među kojima je najviše pažnje pobudio Skok u rupu u Velikom parku.

“Misteriozna rupa meni je sjajan simbol koji se otvorio u glavnom Velikom parku glavnog grada jedne države, gdje lokalna vlast nije imala kapaciteta da uopšte sazna zbog čega se rupa otvorila. Ta se rupa otvorila ne samo na fizičkoj ravni, kao rupa u zemlji, nego i u simboličnoj ravni – rupa koja vodi u ništa otvorila se i širila se svakodnevno. Meni je to bio veoma potentan simbol na koji sam htio reagovati na neki način, a najjednostavniji način bio mi je skočiti u nju. Možda na neki način da se suočim sa svojim strahom – šta je to, gdje je ta rupa, šta je ta rupa, šta ona predstavlja za mene”, ističe.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Većinu svojih radova ovaj bh. umjetnik već je predstavio putem društvenih mreža koje su se u periodu krize uzrokovane pandemijom, bar kada je riječ o umjetnosti, pokazale veoma korisnim.

“Društvene mreže imaju svoju logiku, imaju svoje algoritme, svoja pravila. To su ogromni mjehuri koji imaju svoja pravila tržišta, koji imaju svog vlasnika, imaju svoje politike. Moje je uvjerenje da je umjetnost sastavni dio života, da je sastavni dio građanskog društva, jedan od alata građanskog društva i kao takva ona se mora baviti sama sobom, mora se baviti društvom i mora stalno postavljati pitanja. E, kad već nemamo javni prostor, funkcionalan, koji potiče konverzaciju, koji potiče međusobnu razmjenu, onda šta ćemo nego pripadati socijalnim medijima i pokušavati tamo simulirati javni prostor”, pojašnjava.

Na kraju razgovora govorio je o budućim poslovnim planovima koji su zbog nepovoljne epidemiološke situacije uglavnom stavljeni “na čekanje”.

“Intenzivno radim na prikupljanju materijala za nastavak rada Tražim osobu, a također sam pozvan na nekoliko rezidencija i gradova. Moja knjiga No Trace Promises the Path skoro je u potpunosti rasprodata pa se nadam uskoro biti u mogućnosti uraditi reizdanje. Najviše od svega, sada mi je važno ostati zdrav i biti odgovoran”, zaključuje Stojčić.

Izvor: Al Jazeera