Bojan Bogdanović u Utah Jazzu četiri godine

Bojanu Bogdanoviću je ovo četvrti klub, nakon Brooklyn Netsa, Washington Wizardsa i Indiana Pacersa (EPA)

Hrvatski košarkaški reprezentativac Bojan Bogdanović prešao je u nedjelju, kada je otvoren prelazni rok u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta NBA, iz Indiana Pacersa u Utah Jazz za 73 miliona dolara.

Navodi se kako je potpisao ugovor na četiri takmičarske godine, po sezoni će zarađivati približno 18,2 miliona eura, pa je time postao najplaćeniji hrvatski sportista u historiji.

Kapiten nogometne reprezentacije Hrvatske i as španskog Reala iz Madrida Luka Modrić zarađuje približno osam miliona eura po sezoni.

Bogdanoviću je ovo četvrti klub, nakon Brooklyn Netsa, Washington Wizardsa i Indiana Pacersa.

Mario Hezonja u Portlandu

U Brooklynu je proveo tri godine, do 2014. do februara 2017. godine, kada prelazi u Washington.

U julu iste godine potpisuje dvogodišnji ugovor s Indiana Pacersima.

U 399 utakmica odigranih u NBA, ima prosjek od 13,3 poena i 3,4 skoka.

Prošle sezone hrvatski reprezentativac odigrao je 81 utakmicu i stigao do prosjeka od 18 poena po utakmici, 4,1 skok i 2,0 asistencije, dok mu je šut sa linije “trice” iznosio 42,5 posto.

Bogdanovićev sunarodnjak Mario Hezonja dogovorio je dvogodišnju saradnju s Portland Trail Blazersima, s time da nakon prve sezone 24-godišnji Dubrovčanin ima mogućnost raskinuti ugovor, objavio je američki ESPN.

Hezonjin ugovor vrijedan je nešto više od milion dolara po sezoni, koliko iznosi minimalna NBA plata za igrača s četverogodišnjim iskustvom igranja u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi svijeta.

Orlando Magic i New York Knicks

Nakon četiri sezone provedene u Istočnoj konferenciji, gdje je prve tri godine igrao za Orlando Magic, a posljednju u New York Knicksima, Hezonja će preseliti na Zapad i pridružiti se ekipi koja je prošle godine dogurala do konferencijskog finala, u kojem je u četiri utakmice poražena od Golden State Warriorsa.

Prošle godine nastupio je u 58 utakmica za Knickse, a od toga 24 puta bio u početnoj petorci te prosječno na parketu provodio 20,8 minuta.

U tom vremenu ubacivao je 8,8 poena u prosjeku, uz tri skoka i 1,3 asistencije po utakmici.

Izvor: Agencije