Oglasi

BoJ usvojio novi cilj inflacije od dva posto

Centralna banka Japana je usvojila mjere za oporavak ekonomije.
Investitori nisu bili impresionirani odlukom BoJ-a, pa je tokijski indeks Nikkei po zatvaranju berze zabilježio pad od 0,35 postoReuters

Centralna banka Japana (BoJ) usvojila je u utorak dvoprocentni cilj inflacije i izložila planove za "neograničenim" monetarnim labavljenjem, prenosi Tanjug.

Ovakvi potezi uslijedili su nakon obećanja novog japanskog premijera Shinza Abea da će preduzeti agresivniji pristup u pokretanju anemične ekonomije, prenosi agencija AFP.

"U pogledu monetarne politike, ovakva odluka je epohalna", rekao je Abe novinarima u Tokiju.

Japanski ministar ekonomije Akira Amari pozdravio je riječi premijera, rekavši da je u pitanju "historijski moment, budući da Vlada i Banka Japana nikad ranije nisu tako otvoreno izrazile posvećenost ka postizanju političkih ciljeva".

Pad Nikkeija

Međutim, investitori nisu bili impresionirani ovakvom odlukom, pa je tokijski indeks Nikkei po zatvaranju berze zabilježio pad od 0,35 posto, uprkos početnom skoku, a jen je porastao prema dolaru i euru.

Novi japanski ministar finansija, Taro Aso, izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da u protekle tri godine, kada se rivalska Demokratska partija Japana nalazila na vlasti, "gotovo i nije bilo nikakvih odnosa" između Vlade i Centralne banke.

Jen je proteklih nekoliko sedmica bilježio oštar pad, budući da su tržišta očekivala da će BoJ povećati svoj program kupovine aktiva vrijedan 101.000 milijardi jena (1.130 milijardi dolara).

"Banka će svakog mjeseca provesti metod kupovine određene količine finansijskih aktiva, bez određivanja datuma završetka programa", dodaje se u saopćenju BoJ-a.

Izvor: Agencije