Boing: Potražnja za avionima će dostići 6.800 milijardi dolara

Avioni, Zrakoplovi, Air Asia
Poticaj tržištu uskotrupnih aviona u velikoj mjeri pruža snažna potražnja na azijsko-pacifičkom tržištu (EPA)

Američki proizvođač zrakoplova Boeing povisio je prognozu potražnje za putničkim zrakoplovima u idućih 20 godina za tri posto, uslijed snažnog rasta zrakoplovnog prometa, iako bi globalni geopolitički i ekonomski rizici mogli poremetiti takve izglede.

Najveći svetski proizvođač zrakoplova je na Sajmu zrakoplovstva u Parizu priopćio da predviđa da će u iduća dva desetljeća isporuka novih zrakoplova dostići 44.040 jedinica, u odnosu na 43.000 koliko je projicirao prije godinu dana, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Povećanje projekcije za uskotrupne avione

Vrijednost tih isporuka bi, po kataloškim cijenama, iznosila 6.800 milijardi dolara u iduća dva desetljeća, umjesto prošlogodišnjih predviđanja od 6.300 milijardi dolara.

Riječ je o tropostotnom povećanju projekcije za uskotrupne zrakoplove, poput onih iz obitelji Airbus A320 i Boing 737 MAX, koji je i dalje prizemljen nakon dvije fatalne nesreće.

Poticaj tržištu uskotrupnih zrakoplova, vrijednom 3.800 milijardi dolara, u velikoj mjeri pruža snažna potražnja na azijsko-pacifičkom turističkom tržištu, objavio je Boeing.

Izvor: Agencije