Oglasi

Bogatstvo milijardera 8.900 milijardi dolara, Kina ih ima 373

Broj kineskih milijardera raste po gotovo dvostruko bržoj stopi nego milijardera u Južnoj i Sjevernoj Americi te Evropi.
Novac, EuriKina ima udio od gotovo 20 posto u ukupnom broju milijardera u svijetuReuters - Arhiva

Ukupno bogatstvo milijardera u svijetu dostiglo je 8.900 milijardi dolara u 2017. godini, što je za 19 posto više u odnosu na 2016. godinu, prema rezultatima studije švicarske banke UBS i konzultantsko-revizorske kuće PwC.

Kineski milijarderi predvode taj trend, budući da njihov broj raste po gotovo dvostruko bržoj stopi nego broj milijardera u Južnoj i Sjevernoj Americi i Europi, prenosi agencija Tanjug CNBC.

Primjetno je i da raste broj žena milijardera, budući da ih je više za devet posto u odnosu na 2017. godinu.

Međutim, žene i dalje imaju mali udo u ukupnom broju milijardera od tek 11 posto.

Sa 16 na 373 milijardera u 12 godina

Josef Stadler iz UBS-a također ukazuje na sve veći broj žena milijardera, ali naglašava i ključne kulturalne razlike između Kine i Zapada.

"U Kini vidimo žene poduzetnice koje su milijarderi, dok u Europi i SAD-u ima više žena koje naslijeđuju bogatstvo pa potom ulaze u poduzetničke vode", izjavio je on.

U Kini je bilo samo 16 milijardera prije 12 godina, da bi njihov broj od tada porastao za više od 2.200 postotaka na 373.

Zbog toga Kina sada ima udio od gotovo 20 posto u ukupnom broju milijardera u svijetu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.