Bogati ne mare za katastrofe

Ove godine svijet je potreslo nekoliko razornih katastrofa i dokazi ukazuju na to da će se taj trend nastaviti (EPA)

Generalni sekretar Centralnog kriznog fonda (CERF) Andrew Mitchel je upozorio da je “svijet opasno nepripremljen” za eventualne nove katastrofe, jer bogate države ne daju dovoljan doprinos.

On je istakao da nekoliko zemalja nije dalo doprinos u CERF, koji su uspostavili Ujedinjeni narodi (UN) nakon zemljotresa i cunamija u Indijskom okeanu 2004. godine.

Upozorio je da se međunarodna zajednica mora “trgnuti” i odgovoriti na izazove, prenosi Srna.

Fond je ove godine teško pogođen nizom prirodnih katastrofa – cunamijem u Japanu, zemljotresom na Novom Zelandu, gladi na Rogu Afrike te poplavama u Pakistanu i Filipinima.

Brojne zemlje čekaju da se desi neka katastrofa prije nego što ponude novac.

Mitchel je naglasio da to što sve veći broj ljudi živi u oblastima niže nadmorske visine i regionima pogođenim glađu znači da će obim tragedija u budućnosti biti mnogo veći.

On ističe da brojne zemlje čekaju da se desi neka katastrofa prije nego što ponude novac, ali da taj način djelovanja može utjecati na odgovor na krizne događaje.

Prema njegovim riječima, u prvih nekoliko sati katastrofe, dok su preživjeli blokirani u ruševinama nakon zemljotresa, zastoj i nedostatak resursa značio bi razliku između života i smrti.

“Ove godine svijet je potreslo nekoliko razornih katastrofa i dokazi ukazuju na to da će se taj trend nastaviti. Prošli događaji nas uče da međunarodni odgovori mogu biti efikasniji ako su na odgovarajući način planirani i koordiniseni kao dio jedinstvenog sistema a ne `skrpljenog pristupa` izazvanog osjećajem krivice koji smo često viđali”, rekao je Mitchel.

Izvor: Agencije