Bogate nacije ‘ugrabile’ većinu doza potencijalnih vakcina protiv COVID-a 19

Velike farmaceutske kompanije utrkuju se u proizvodnji učinkovite vakcine protiv novog korona virusa (EPA)

Bogate nacije koje predstavljaju tek dio svjetske populacije već su kupile ili rezervirale više od polovine doza potencijalnih vakcina protiv COVID-a 19, pokazuje studija Oxfama, a američki predsjednik Donald Trump obećao je da će se Amerikanci početi vakcinisati već za nekoliko sedmica.

Velike farmaceutske kompanije utrkuju se u proizvodnji učinkovite vakcine protiv novog korona virusa koji je dosad u svijetu ubio više od 935.000 ljudi i zarazio trideset miliona, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u srijedu protiv “nacionalističkog pristupa vakcini” koji bi mogao ugroziti živote najranjivijih i najsiromašnijih nacija.

Studija koju je objavio Oxfam pokazuje da je grupa bogatih zemalja, koja predstavlja 13 posto svjetske populacije, već osigurala ogromne doze vakcine.

“Pristup spasonosnoj vakcini ne bi trebao ovisiti o tome gdje živiš ili koliko novaca imaš”, rekao je Robert Silverman iz Oxfam America. “COVID-19 bilo gdje je COVID-19 svugdje.”

Pet vodećih kandidata za vakcinu, koje su u poodmaklim fazama ispitivanja, moći će proizvesti 5,9 milijardi doza, dovoljno za vakcinisanje tri milijarde ljudi, navodi se u izvještaju.

Oko 51 posto tih doza “ugrabio” je bogati svijet, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Europsku uniju, Australiju, Hong Kong, Makao, Japan, Švicarsku i Izrael. 

Preostalih 2,6 milijardi doza kupile su ili rezervirale Indija, Bangladeš, Kina, Brazil, Indonezija i Meksiko. 

‘Nacionalistički pristup vakcini’

Trump je u srijedu rekao da bi Amerika vakcinu mogla imati već sljedeći mjesec, dok glavni zdravstveni stručnjaci u njegovoj administraciji tvrde da vakcina vjerojatno neće biti dostupna široj javnosti prije sredine 2021. 

“Vrlo blizu smo dobivanja vakcine”, rekao je Trump. 

Demokrati su zabrinuti jer Trump pritišće vladine zdravstvene regulatore i naučnike da odobre vakcinu prije predsjedničkih izbora 3. novembra i pomognu mu osigurati reizbor. 

“Mogli bi ga dobiti kroz nekoliko sedmica, tri, četiri sedmice”, rekao je u utorak Trump u gradskoj vijećnici u Pennsylvaniji. 

Čelnica Komisije von der Leyen rekla je da će EU podržati multilateralne organizacije poput Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u pokušaju osiguravanja pravednije distribucije vakcine.

“Niko od nas neće biti siguran dok svi nismo sigurni, gdje god živjeli, šta god imali”, rekla je von der Leyen. 

“Nacionalistički pristup vakcini ugrožava živote. Saradnja oko vakcine ih spašava.”

Pad globalne ekonomije, stroge mjere na snazi 

Globalna ekonomija teško je pogođena pandemijom, a mnoge zemlje još zadržavaju ograničenja kako bi suzbila nova žarišta korona virusa. 

Novi Zeland objavio je u četvrtak da je pao u recesiju prvi put u desetljeću.

Zemlja je zabilježila pad ekonomije od 12,2 posto u drugom kvartalu, što se poklopilo sa strogim zatvaranjem zemlje od marta do maja.

Pad je uslijedio nakon smanjenja od 1,6 posto u prva tri mjeseca 2020., što potvrđuje da je Novi Zeland u recesiji. 

No, postoji optimizam da će uslijediti snažan oporavak. 

“Ekonomisti očekuju da će u trećem kvartalu doći do rekordnog rasta ekonomije”, rekao je ministar finansija Grant Robertson. 

Južnoafrička Republika, najindustrijaliziranija afrička zemlja, zatvorila je svoje granice na početku strogog karantina krajem marta. 

Broj novih zaraza pao je s prosječnih 12.000 dnevno u julu na manje od 2000 proteklih dana. 

Predsjednik Cyril Ramaphosa obratio se naciji i rekao da će se međunarodna putovanja “postepeno i oprezno” pokretati od 1. oktobra.

“Izdržali smo oluju korona virusa”, rekao je. 

Izvor: Agencije