Bogataši izgubili 182 milijarde dolara

Bill Gates i Warren Buffett su među milijarderima koji su izgubili najviše novca (AP)

Slabljenje povjerenja na svjetskim berzama “oslabilo” je bogatstvo vodećih svjetskih milijardera za 182 milijarde dolara prošle sedmice, a samo u petak industrijski indeks Dow Jones je na Wall Streetu zabilježio najveći ovogodišnji pad, veći od 500 poena.

Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg, izgubio je gotovo 1,9 milijardi dolara pa je njegovo ukupno bogatstvo palo na 37,8 milijardi dolara, prenosi britanski list Independent.

Najveći sedmični gubitak pretrpio je investitor Warren Buffett, koji je ostao bez 3,6 milijardi dolara, a među milijarderima koji su izgubili pozamašne sume su izvršni direktor Amazona Jeff Bezos, Larry Page i Sergey Brin iz Googlea, meksički bos u oblasti telekomunikacija Carlos Slim i osnivač Microsofta Bill Gates, koji su svi rangirani na Bloombergovom indeksu milijardera koji je evidentirao najveći pad od septembra 2014.

“Tako slaba sedmica djeluje zaista loše, ali ako se odmaknete korak i sagledate širu sliku, vidjet ćete da to nije nikakva katastrofa. Za njih (milijardere), to je tek frakcija procenta, iako su 182 milijarde dolara velika cifra”, rekao je za Bloomberg direktor sektora za investiciono savjetovanje u američkoj kompaniji Aspiriant, John Collins.

Berzanski pad

Najveći dnevni berzanski pad zabilježen je u petak, kao rezultat zabrinutosti u pogledu usporavanja rasta kineske privrede. Investitore je iznenadila ovomjesečna devalvacija juana i izvještaj zvaničnog Pekinga koji je pokazao da je prerađivačka aktivnost smanjena. Kretanju berzanskih indeksa nizbrdo doprinijele su i vijesti iz naftnog sektora, u kojem su cijene “crnog zlata” nastavile da tonu.

U svjetlu najvećeg sedmičnog pada od 1986, niske cijene nafte nanijele su gubitke od 15,2 milijarde dolara milijarderima iz energetskog sektora.

Vrijednost akcija na svjetskim berzama je od 11. augusta, kada je Kina iznenadila tržišta i devalvirala juan, smanjena za više od 5.000 milijardi dolara, a akcije na kineskim berzama nastavile su da padaju i danas, pokrenuvši novi val koji je oborio dionice na globalnim tržištima.

Cijene sirovina su danas dramatično potonule, a američka “laka” nafta spustila se ispod 40 dolara za barel u svjetlu strahovanja u vezi sa usporavanjem kineske privrede, koje je podstaklo investitore da se okrenu sigurnijim investicijama poput zlata.

Izvor: Agencije