Bogata filmska ponuda na festivalu u Puli

U pulskoj areni večeras počinje 62. Filmski festival u Puli na kojem će biti prikazano 128 filmova u 14 kategorija.

Kada je riječ o hrvatskom filmu, kritičari se slažu da bogatiju pulsku filmsku godinu odavno nisu vidjeli.

Pulska arena tako svake godine na tjedan dana postaje dom najboljim filmovima.

Dok su trajale posljednje pripreme, turisti su i dalje znatiželjno obilazili jedan od najbolje očuvanih rimskih amifteatara.

“Za filmove koji će se ovdje vrtjeti, bit će dobra akustika u amfiteatru”, kaže Ashley, turist iz Velike Britanije.

“Mislim da će ovdje u areni biti predivno. Ovo je zbilja prelijepo mjesto za gledanje filmova ili kazalište. Doista divno. Mi nemamo ovako nešto u Nizozemskoj”, priznaje Ester, turistica iz Nizozemske.

“Uz nove kategorije i programe kojih ima skoro svake godine, a i niz popratnih sadržaja, pulski filmski festival polako vraća svoj stari sjaj. Sjaj koji je imao za vrijeme Jugoslavije kada je bio nacionalni festival jugoslavenskog filma”, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Uzlet Pule, kažu kritičari, može se zahvaliti i sve boljim hrvatskim filmovima.

Ne krije ljubav

“Tu je zaista teško izdvojiti jer zaista ima 5-6 filmova koji su se već pokazali. Recimo, sjajan je dokumentarac Goli. To je jedan fantastičan film, vrlo važan za ovo društvo. Jako je dobar srpski film, ali u hrvatskoj koprodukciji – Ničije dijete. To je jedan perfektno napravljen film, a tu su i neki hrvatski filmovi koji su se iskazali u svijetu. Mislim da je Zvizdan jedan jako jako dobro napravljen film”, ukazuje filmski kritičar Jurica Pavičić.

Jedan od njih koji će publika i kritika tek ocijeniti – Imena višnje – otvara Pulu. Redatelj tog Branko Schmidt ne krije ljubav prema ovom festivalu.

“Još sam kao student dolazio i po raznoraznim sobama sam spavao, kao ilegalac, da bih mogao gledati filmove i sve skupa. Mislim da sam u svom radnom vijeku, koji ima nekih 35-36 godina, bio jedno 20 ili 25 puta u Puli. Ali ono što je novo, možda to da otvaram festival”, kaže Schmidt.

Iako će ove godine biti prikazana tek četiri premijerna domaća filma, organizatori očekuju puno gledalište svih sedam festivalskih dana.

“Prošle godine je to bilo negdje oko 55.000, s obzirom na kišu, koja nas je pratila i bilo je loše vrijeme isto je bio velik broj. A inače broj posjetitelja je negdje oko 77.000, a s ovim vremenom sigurno će to biti”, najavljuje Gordana Restović, ravnateljica Pulskog filmskog festivala.

I sa dobrim filmovima kojih u Puli ne bi trebalo nedostajati.

Izvor: Al Jazeera