Boeing za dva dana izgubio 20 milijardi dolara

Niz zemalja širom svijeta je prizemljio Boeing 737 MAX 8 avione (EPA)

Dvodnevni pad akcija Boeinga umanjio je tržišnu kapitalizaciju te kompanije za više od 20 milijardi dolara, jer je sve više država koje prizemljuju Boeingov avion tipa 737 MAX 8 nakon tragične nesreće u Etiopiji, u kojoj je učestvovao taj tip aviona.

Akcije Boeinga su u utorak, po otvaranju Wall Streeta, pale 3,2 posto, na 387,10 dolara, poslije pada u ponedjeljak od pet posto, prenosi Reuters.

Od avionske nesreće u Etiopiji, kada je u padu aviona život izgubilo 157 osoba, najmanje sedam od 24 analitičara je izvršilo revizije rejtinga Boeinga, uz dva smanjenja rejtinga, prema agenciji Refinitiv Data.

DZ Banka je postala prva brokerska kuća koja je u posljednje skoro dvije godine promijenila preporuku vezano za akcije kompanije objavom nove preporuke – “prodati”, prenosi Tanjug.

Obustava letova

Evropska agencija za sigurnost zračnog prometa – EASA obustavila je sve letove na prostoru Evropske unije za avione Boeing 737-8 i 737-9 nakon smrtonosnog pada tog modela u nedjelju u Etiopiji i pogibije 157 putnika i članova posade, objavljeno je u utorak navečer.

Niz zemalja širom svijeta je prizemljio ovaj tip aviona.

U posljednjih šest mjeseci pala su dva aviona 737 MAX 8 američkog proizvođača Boeing, što je otvorilo niz pitanja kada je riječ o njihovoj sigurnosti.

U oktobru prošle godine u Indoneziji je pao putnički avion B737 MAX 8 Lion Airlinesa, a u nesreći je poginulo 189 osoba.

Iako još uvijek nije utvrđen uzrok nesreća, oba aviona su pala u periodu od šest do 12 minuta nakon polijetanja, što ukazuje na mogućnost tehničkog problema pomenutih modela. Ukupno 157 putnika i članova posade poginulo je u nedjelju u avionskoj nesreći koja se dogodila kod Addis Ababe.

Izvor: Agencije