Boeing srezao prognozu potražnje za avionima

Ekonomski potres izazvan pandemijom korona virusa negativno će se odraziti na isporuke letjelica (EPA)

Američki proizvođač aviona Boeing srezao je 20-godišnju prognozu o potražnji aviona, jer će se ekonomski potres izazvan pandemijom korona virusa negativno odraziti na isporuke letjelica u narednih nekoliko godina.

Boeing sada predviđa da će u naredna dva desetljeća isporuke komercijalnih aviona dostići 43.110 komada, što je za dva posto manje u odnosu na 44.040 predviđenih prije godinu.

Vrijednost je ostala nepromijenjena, 6,8 milijardi dolara po kataloškim cijenama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iako se i dalje očekuje da flote avioprevoznika budu gotovo udvostručene, Boeing je ipak prvi put skresao svoju 20-godišnju prognozu potražnje u smislu broja isporuka od finansijske krize 2009. godine.

Povratak trendu rasta u 2030-im

Kompanija je, također, oštro srezala projekciju potražnje za prvu polovinu 20-godišnjeg perioda, odnosno za narednih 10 godina.

Prema novoj procjeni, isporuke će u periodu od 2020. do 2029. iznositi 18.350 aviona, za 10,7 procenata manje u odnosu na prethodnu prognozu od 20.550 komada.

Uprkos tome, Boeing je izrazio uvjerenje da će se potražnja vratiti ranijem trendu rasta u 2030-ima, pozivajući se na iskustva iz prethodnih ekonomskih kriza.

Izvor: Agencije