Boeing se zapalio pri povratku na aerodrom u Teheranu

Putnici u avionu koji se nalazio iznad Boeinga vidjeli su požar prije pada aviona (EPA)

Avion Boeing 737 kompanije Ukraine International Airlines, koji se srušio u srijedu u Teheranu, okrenuo se kako bi se vratio na aerodrom, nakon što je uočio “problem”, a zatim se zapalio, objavila je Organizacija za iransku civilnu avijaciju (CAO) u prvom izvještaju.

Kako navodi Reuters, pozivajući se na prvi izvještaj CAO-a objavljen u četvrtak, “avion je nestao sa radara u trenutku kada je dostigao visinu od 2.400 metara”.

“Pilot nije preka radioveze prenio nikakvu poruku o neuobičajenim poteškoćama.”

“Očevici su rekli da (…) da su vidjeli da se avion zapalio”, navodi se u tekstu CAO-a, u kojem se podsjeća da je u toj avionskoj nesreći poginulo svih 176 putnika i članova posade, prenosi Hina.

Organizacija navodi da su očevici požara osobe na tlu, odnosno putnici u avionu koji se nalazio iznad Boeinga u trenutku početka drame.

U izvješću CAO-a ne specificira se kakav je to bio tehnički problem.

 

Avion je iz Teherana poletio u 6:10 sati po lokalnom vremenu prema Kijevu, a nekoliko minuta poslije nestao je sa radara, srušivši se nedaleko od grada.

Ukrajinska ambasada u Iranu ranije je objavila da se dogodio “kvar motora zbog tehničkih razloga” i isključilo je mogućnost terorističkog napada.

I prve procjene zapadnih obavještajnih službi, a riječ je o pet sigurnosnih izvora (tri američka, jedan evropski i jedan kanadski), govore da avion nije oboren projektilom, navodi Reuters.

U Kijevu je ukrajisnki predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da vlada razmatra nekoliko uzroka nesreće.

Avion je proizveden 2016. godine, kompanija ga je preuzela direktno iz tvornice, a zadnje redovno tehničko održavanje prošao je dva dana prije nesreće, 6. januara, objavio je Ukraine International Airlines na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila suspendirati letove do Teherana do daljnjega.

U Boeingu 737 bilo je 82 Iranaca, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca (devetero članova posade), 10 Šveđana, četvero Afganistanaca, troje Nijemaca i troje Britanaca.

Izvor: Agencije