Boeing priznao nove probleme na avionima

Boeingovi modeli 737 Max su prizemljeni nakon pada aviona u Adis Abebi i pogibije 157 ljudi (EPA)

Kompanija Boeing je potvrdila kako neki od zrakoplova modela 737, uključujući i mnoge od modela 737 Max koji su prizemljeni nakon pada u Adis Abebi i pogibije 157 ljudi, imaju neispravne dijelove na svojim krilima, prenose američki mediji.

Prema navodima kompanije, radi se o novootkrivenom problemu, koji je primijećen nakon već prije detektirane greške.

Pretpostavlja se da se ta greška postoji na 20 modela Max, te 21 modela NG, no američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo zahtijeva da se provjere svi zrakoplovi kako bi se utvrdilo jesu li potpuno ispravni.

Svim zrakoplovnim kompanija, koje koriste Boeingove modele 737, preporučeno je da naprave detaljan pregled na pretkrilcima serije Max, ali NG koja uključuje zrakoplove 737-600, 700, 800 i 900.

Problemi s modelom 737 Max

Pretkrilca su pokretna aerodinamička površina namijenjena povećanju uzgona koja je smještena na prednjem bridu krila. Boeing je upozorio da neka od njih možda ne zadovoljavaju proizvodne standarde i da ih je potrebno zamijeniti.

Padu Boeinga 737 Max u vlasništvu Ethiopian Airlinesa, početkom ožujka, prethodio je pad istog modela kompanije Lion Air u Indoneziji prošle godine, kada je poginulo 189 putnika i članova posade.

Prethodno je Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) najavila da bi se Boeing 737 Max u upotrebu mogao vratiti u kolovozu. 

Izvor: Agencije