Boeing planira u januaru nastaviti letove 737 MAX-a

Ethiopian Airlines, Zrakoplov, Avion, Nesreća, Boeing
Boeing 737 MAX je prizemljen nakon što su pala dva aviona u Indoneziji i Etiopiji (EPA)

Proizvođač zrakoplova Boeing priopćio je da početkom sljedeće godine planira nastaviti komercijalne letove 737 MAX-a, koji su prizemljeni od sredine ožujka nakon dvije nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Boeing je dosad računao da će moći obnoviti letove do kraja ove godine, prenosi Hina.

Grupa je u priopćenju navela da se nada da će dobiti odobrenje američke Agencije za reguliranje zračnog prometa (FAA)da počne koristiti zrakoplove do kraja godine, ali oni neće moći u uporabu prije siječnja.

Kompanija je, također, objavila da je još uvijek moguće da se u prosincu nastavi isporuka zrakoplova klijentima, ali i naglasila da će za odobrenje izmjena u obuci trebati dulje vremena.

Mjesec za obuku i instaliranje softvera

Velike kompanije kazale su da će trebati barem mjesec dana kako bi završile obuku i instalirale revidirani software prije nego se mogu nastaviti letovi.

Američke zrakoplovne kompanije Southwest i American Airlines priopćile su u petak da će za ožujak odgoditi eventualno puštanje u promet svojih Boeinga 737 MAX.

Taj tip zrakoplova je prizemljen nakon što je jedan 737 MAX pao u Indoneziji u listopadu 2018. godine, a drugi u Etiopiji u ožujku ove godine.

Preliminarne istrage ukazuju na presudnu ulogu novog Boeingovog softwarea koji je prouzročio padove zrakoplova, a iz kompanije su priopćili da unaprijeđuju taj software, dok su svi zrakoplovi tipa 737 MAX prizemljeni.

Izvor: Agencije