Boeing otkazao premijeru aviona 777X nakon nesreće u Etiopiji

A
Boeing 777X, odnosno njegov dizajn utemeljen je na uspjehu modela 777 i 787 Dreamliner (Reuters)

Svečana premijera Boeingovog širokotrupnog aviona 777X, planirana za 13. mart u Seattleu, odgođena je nakon druge nesreće sa smrtnim ishodom u samo pet mjeseci u kojoj je učestvovao model američkog proizvođača 737 MAX8.

“Sačekat ćemo neku drugu priliku u bliskoj budućnosti da svijetu predstavimo novi avion”, navodi se u saopćenju Boeinga.

Dodaju da trenutno čine sve kako bi se pružila podrška aviokompaniji Ethiopian Airlines nakon tragične nesreće u kojoj je poginulo 157 osoba.

Ceremoniji predstavljanja novog aviona u Boeingovoj fabrici u Everettu trebali su prisustvovati brojni najviši zvaničnici i počasni gosti, koji su, kako navode agencije, bili veoma uzbuđeni zbog prezentacije “najvećeg i po potrošnji najefikasnijeg aviona na svijetu s dva motora”.

Boeing 777X, odnosno njegov dizajn utemeljen je na uspjehu modela 777 i 787 Dreamliner, a njegov je cilj da zamijeni aktuelnu generaciju flote 747.

‘Nestabilna vertikalna brzina’

Proizvodnja prvog testnog modela 777X počela je 2017, a prve isporuke očekuju se sljedeće godine.

Kad uđe u upotrebu, očekuje se da će se prodavati po cijeni od najmanje 360,5 miliona dolara.

Međutim, Boeingovi planovi više nisu prioritet nakon nesreće u kojoj je model 737 MAX8 kompanije Ethiopian Airlines pao šest minuta nakon što je poletio iz Adis Abebe za Nairobi.

Poginulo je svih 157 osoba, od kojih su većina stranci.

Pokrenuta je istraga o nesreći.

Saopćeno je da se avion, star samo četiri mjeseca, kretao “nestabilnom vertikalnom brzinom” nakon polijetanja.

Zvanični uzrok rušenja aviona zasad nije poznat.

Izvor: Agencije