Oglasi

Boeing isplaćuje milione dolara porodicama žrtava nesreća

Kompanija je angažirala stručnjaka za obeštećenja Kena Feinberga, čija je porodica poginula u padu aviona 737 MAX.
Paul Njoroge je izgubio troje djece, ženu i punicu u padu aviona Boeing 737 MAX u martuEPA

Američka aviokompanija Boeing objavila je kako će porodicama poginulih isplatiti polovicu fonda od 100 miliona dolara koji je oformila nakon dva pada aviona Beoing 737 MAX te je u tu svrhu angažirala stručnjaka za obeštećenja Kena Feinberga, koji bi trebao nadzirati isplate.

Objava o angažiranju Feinberga pojavila se nekoliko minuta uoči svjedočenja Paula Njorogea pred Zastupničkim domom američkog Kongresa, oca koji je izgubio troje djece, ženu i punicu u padu aviona 737 MAX u martu.

Freiberg je kazao za Reuters da će njegov tim "odmah početi pripremu protokola potraživanja onima koji za to ispunjavaju uvjete", dok je prvi sastanak službenika kompanije Boeing, sa sjedištem u Chicagu, zakazan krajem sedmice.

U dvije nesreće 346 žrtava

Feinberg je do sada sudjelovao u sličnim procesima, uključujući i napade 11. septembra 2001. godine na New York i Washington, pucnjave u školama i probleme s prekidačem za paljenje kod General Motorsa.

Boeingovi avioni 737 MAX prizemljeni su širom svijeta nakon marta, kada je pao avion Ethiopian Airlinesa te nakon katastrofe Lion Aira u Indoneziji u oktobru prošle godine.

U dva pada poginulo je 346 osoba.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.