Boeing 737 MAX neće poletjeti prije 2020. godine

Neizvjesnost oko datuma vraćanja u rad aviona 737 MAX predstavlja težak udarac za tog konstruktora aviona (EPA)

Boeing 737 MAX, prizemljen od sredine marta, poslije dvije tragedije u kojima je poginulo 346 osoba, neće početi ponovo letjeti prije 2020. godine, izjavio je šef američke savezne agencije za avijaciju (FAA) Steve Dickson.

“Ima jedan broj procedura, važnih etapa, koje treba preći i ako proračunate da svaka etapa uzima vrijeme, to će se produžiti u 2020. godinu”, rekao je on za američki CNBC.

Dickson je odgovarao na pitanje da li će njegova agencija ove godine izdati potvrdu za modificirani Boeing 737 MAX, prenosi Beta.

Agencija FAA je na meti kritika zato što je dala certifikat za određene ključne sisteme Boeingovog MAX-a, uključujući softver MCAS, koji se smatra odgovornim za nesreće, i ne namjerava žuriti dok dubinski ne provjeri izmjene koje je Boeing uveo u avion, dodao je on.

Odobrenje za obuku pilota

Prvo treba odobriti novi sistem MCAS, zatim provesti test let kako bi utvrdili da svi sistemi funkcioniraju korektno i zatim odobriti potrebnu obuku za pilote.

“Pozvat ćemo međunarodne pilote da nam pomognu u tom procesu i zatim ćemo objaviti izvještaj i tražiti od javnosti komentare i primjedbe”, rekao je šef američkog regulatornog tijela.

Upitan da li to može biti krajem januara ili krajem februara 2020. godine, on je kazao kako je teško reći i da nema kristalnu kuglu.

Dodao je kako je važno da timovi FAA blisko sarađuju s međunarodnim regulatornim tijelima i Boeingom da osiguraju da se sve radi kako treba.

Neizvjesnost oko datuma vraćanja u rad aviona 737 MAX, koji predstavljaju gotovo 80 posto narudžbi Boeinga, predstavlja težak udarac za tog konstruktora aviona, koji se nadao da će tokom decembra dobiti odobrenje da ponovo leti u SAD-u.

Izvor: Agencije