Bodiroga: Nema lakih rivala

Dejan Bodiroga: Još je rano govoriti o kranjim dometima selekcije Srbije (Al Jazeera)

Piše: Fuad Kovačević

JESENICE – “Videli smo do sada ujednačeno Evropsko prvenstvo, videli smo izjednačene utakmice. Mislim da je ovo po kvalitetu dobro takmičenje, bilo je mnogo iznenađenja. Dakle, do sada je bilo dosta dobro, verujem da će i u nastavku biti ovako”, izjavio je u nedjelju za Al Jazeeru Balkans Dejan Bodiroga, jedan od najboljih evropskih košarkaša devedesetih godina prošlog vijeka.

I on se slaže s brojnim stručnjacima i novinarima da je B grupa u Jesenicama vrlo zanimljiva, kvalitetna, s izjednačenim ekipama.

“Ova četiri odigrana kola su pokazala da moraš ući u svaku utakmicu, protiv svakog protivnika, maksimalno ako želiš da pobediš. Nikoga ne smeš da potceniš, sve reprezentacije imaju kvalitet i bilo kakvo opuštanje može da dovede do poraza”, kaže Bodiroga.

Zadovoljan je dosadašnjim igrama reprezentacije Srbije, koja je lider B grupe s omjerom pobjeda i poraza 3:1.

“Ovaj mladi tim Srbije zaslužuje pohvale, obezbedili su plasman u drugi krug takmičenja, što je bio naš prvi cilj. Bilo je mnogo povreda, mnogi standardni reprezentativci nisu ovde u Sloveniji. Međutim, ovi mladi momci za sada su u svakoj utakmici dali sve od sebe, igrali su 100 odsto svojih mogućnosti i moramo da budemo zadovoljni i igrama celog tima, i rezultatima”, rekao je Bodiroga.

Nezahvalne prognoze

Ipak, smatra da je još rano govoriti o kranjim dometima selekcije Srbije i mogu li se boriti za medalju.

“Ove momke ne smemo da opterećujemo medaljama i visokim plasmanima. Bitno je da smo ostvarili naš prvi cilj – plasman u drugu rundu, gde ćemo imati dobru poziciju. O narednom cilju ćemo razmišljati kada počne drugi deo u Ljubljani”, kazao je Bodiroga.

O timovima koji bi iz B grupe mogli ući u drugi krug, koji će u srijedu početi u Ljubljani, kaže kako je nezahvalno govoriti, jer će odluka pasti posljednjeg dana, u ponedjeljak.

“Videli smo u prethodna četiri kola da su prognoze i proglašavanje favorita vrlo nezahvalna i teška stvar. Zato je najbolje i najpoštenije prema svim ekipa koje igraju u Jesenicama sačekati ponedeljak”, rekao je Bodiroga.

Na pitanje ko su glavni favorite za medalje na Eurobasketu odgovorio je da su dosadašnji rezultati poslali poruku da se mora s mnogo opreza govoriti o narednim utakmicama i favoritima za prve pozicije.

“Primer je današnja pobeda Italije nad Grčkom, koja je igrala bez Spanoulisa, a to su dve ekipe koje su najviše pokazale u D grupi. U grupi C Slovenija i Španija su iznad ostalih, u grupi A prednjače Francuzi, a ova naša grupa u Jesenicama ima mnogo dobrih reprezentacija… Ima još puno da se igra, treba ipak sačekati, pa tek onda proglašavati favorite”, zaključio je Bodiroga.

Izvor: Al Jazeera