BoA plaća milijarde dolara odštete

Fannie Mae utvrdila je pred sudom da joj je Bank of America prodavala svoja nenaplativa potraživanja po stambenim kreditima (Reuters)

Bank of America (BoA) pristala je platiti državnoj hipotekarnoj agenciji Fannie Mae 3,6 milijardi dolara odštete u sklopu nagodbe u sporu oko drugorazrednih hipotekarnih stambenih kredita koji su svojevremeno uzrokovali međunarodnu finansijsku krizu, izvijestili su u ponedjeljak evropski mediji, a prenosi Hina.

BoA će također otkupiti 30.000 hipoteka ukupne vrijednosti 6,75 milijardi dolara i platiti dodatnih 1,3 milijardi dolara naknade, čime se njen ukupni trošak povezan s tim sporom penje na 11,65 milijardi dolara.

Fannie Mae utvrdila je pred sudom da joj je Bank of America prodavala svoja nenaplativa potraživanja po stambenim kreditima u razdoblju između 2000. i 2008. godine.

Agencija inače podupire američko tržište hipotekarnih zajmova, koje se urušilo 2008. zbog pucanja balona na tržištu nekretnina.

Stambeni krediti

Prije finansijske krize u 2007. i 2008. banke su spajale potraživanja po stambenim kreditima i prodavale ih kao investicijske proizvode koji su tada bili vrlo popularni.

Zbog pucanja balona na tržištu nekretnina, mnogi vlasnici hipoteka nisu mogli vraćati svoje dugove i vrijednost ulaganja naglo se urušila, uz katastrofalne posljedice po banke širom svijeta.

Fannie Mae i druga američka državna hipotekarna agencija Freddie Mac izgubile su u toj krizi više od 30 milijardi dolara, dijelom i zbog ulaganja u drugorazredne hipotekarne kredite.

U pomoć im je pritekla američka Vlada.

Ukupno su američki porezni obveznici platili više od 140 milijardi dolara kako bi finansijske tvrtke održali na životu.

Izvor: Agencije