BNV traži specijalni status za Sandžak od EU-a i OSCE-a

Specijalni status efikasno je rješenje političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda na Balkanu (Anadolija)

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Hasim Mekić rekao je da su predstavnici BNV-a poslali Evropskoj uniji, OEBS-u i Savetu Evrope zahtev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao modela za rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja.

“Polazeći od neotuđivog prava na samoopredjeljenje, slijedeći politiku mira, tolerancije i saradnje sa drugim narodima, a u cilju očuvanja nacionalne samobitnosti i zaštite individualnih i kolektivnih prava bošnjačkog naroda u Sandžaku, Izvršni odbor BNV-a je na zasjedanju 23. maja donio Odluku o pokretanju Inicijative za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa regije Sandžak”, rekao je Mekić.

Na konferenciji za novinare rekao je da specijalni status predstavlja projekat od šireg međunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja zapadnog Balkana.

“Specijalni status Sandžaka predstavlja efikasno rješenje političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda na Balkanu. Republički organi Srbije i Crne Gore više od 100 godina na teritoriji Sandžaka neodgovorno, nelegalno i nelegitimno obavljaju vlast, a srpske oružane snage nad Bošnjacima i Albancima u Sandžaku imaju isključivo represivnu funkciju”, rekao je Mekić.

‘Težak i neizvjestan položaj Bošnjaka’

Naveo je da Bošnjaci ne prihvataju “težak i neizvjestan položaj” te da su im neophodni “efikasni zaštitni mehanizmi i institucije da bi osigurali biološki opstanak i političku egzistenciju u Sandžaku”.

Na pitanje novinara da pojasni izjavu predsednika BNV-a Esada Džudža da rešenje za uspostavljanje specijalnog statusa Sandžaka mora da bude prihvatljivo za liste “Samoopredjeljenje” i “Vakat je”, koje čine većinu u BNV-u, Mekić je rekao da platforma i sporazum o saradnji dve liste definišu minimum zaštite nacionalnih prava.

“BNV radi u punom kapacitetu, njegov rad je usmjeren na osnovu zakona i akata. Minimum zaštite nacionalnih prava Bošnjaka definisan je platformom u predizbornom procesu i sporazumom o saradnji dvije izborne liste, konkretno Članom 6”, rekao je Mekić.

Vijeće je prethodno inicijativu poslalo državnim organima Srbije i Crne Gore, a predsednicima, premijerima i predsednicima skupština dveju država uputilo poziv za dijalog.

Izvor: Agencije