BNV traži specijalni status za Sandžak

Područje Sandžaka na kojoj bi se uspostavio poseban status obuhvaća područja sadašnjih općina ne samo u Srbiji, nego i u Crnoj Gori (Arhiva)

Bošnjačko nacionalno vijeće objavilo je inicijativu kojom traži poseban status za tu regiju u Srbiji i Crnoj Gori, koji bi podrazumijevao i ustav u čijoj bi izradi sudjelovali stručnjaci Europske unije.

O pitanjima iz svoje nadležnosti, Sandžak bi donosio zakone i druge opće akte, a Albancima, Bošnjacima, Crnogorima i Srbima bio bi priznat status konstitutivnih naroda, navodi se u inicijativi.

Regija bi, prema tom dokumentu, imati svoj parlament, guvernera, vladu, policiju i sudstvo.

“Prvi izbori za ove organe održaće se pod nadzorom Organizacije Ujedinjenih nacija, Evropske unije i OEBS-a, a svi sporovi o specijalnom statusu konačno će se rešavati u okviru Specijalnog komiteta za Sandžak Evropske unije”, navodi se u dokumentu.

Pod nadzorom UN-a i EU

Predlaže se i da Sandžak bude trajno demilitariziran, pod nadzorom UN-a i EU.

To, po inicijativi, podrazumijeva da vlasti Srbije u roku od 30 dana od uspostavljanja posebnog statusa povuku sve vojne snage s područja Sandžaka, kao i policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti, dok bi kontrolu granica Sandžaka provodile međunarodne snage. 

Područje Sandžaka na kojoj bi se uspostavio poseban status obuhvaća područja sadašnjih općina ne samo u Srbiji, nego i u Crnoj Gori: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

Izvor: Agencije