BNV: Osigurati ravnopravnost i konstitutivnost svih sandžačkih naroda

Predlaže se i da Sandžak bude trajno demilitariziran, pod nadzorom UN-a i EU-a (Al Jazeera)

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je državnim organima Srbije i Crne Gore zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja, prenosi Beta.

U pismu upućenom nadležnim organima navodi se da uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak predstavlja “trajan i stabilan mehanizam” koji osigurava pravo Bošnjaka na “političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj”, navodi se u saopćenju BNV-a.

Garancija ravnopravnosti i konstitutivnost svih sandžačkih naroda

U saopćenju se dodaje da specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno-političke zajednice, garantira “ravnopravnost i konstitutivnost svih sandžačkih naroda: Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba”.

“U cilju izgradnje slobodnog, multinacionalnog, multikulturalnog, mulitkonfesionalnog i demokratskog društva jednakih šansi za sve, Bošnjačko nacionalno vijeće Vas poziva na dijalog te ukazuje na značaj i važnost neodložnog prihvatanja rješenja predloženog putem ove Inicijative”, piše u saopćenju.

Bošnjačko nacionalno vijeće ranije je objavilo inicijativu kojom traži poseban status, koji bi podrazumijevao i ustav u čijoj bi izradi učestvovali stručnjaci Evropske unije.

O pitanjima iz svoje nadležnosti Sandžak bi donosio zakone i druge opće akte, a Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima bio bi priznat status konstitutivnih naroda, navodeno je u inicijativi.

Trajno demilitarizirani Sandžak

Regija bi, prema tom dokumentu, trebala imati svoj parlament, guvernera, vladu, policiju i sudstvo.

Predlaže se i da Sandžak bude trajno demilitariziran, pod nadzorom Ujedinjenih naroda i Evropske unije.

To, po inicijativi, podrazumijeva da vlasti Srbije u roku 30 dana od uspostavljanja posebnog statusa povuku sve vojne snage iz Sandžaka, kao i policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti, dok bi kontrolu granica Sandžaka provodile međunarodne snage. 

Područje Sandžaka na kojem bi bio uspostavljen poseban status obuhvata područja sadašnjih općina ne samo u Srbiji nego i u Crnoj Gori: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

Izvor: Agencije