BNV: Kordićevo predavanje studentima monstruozno i sablaznujuće

Dario Kordić, Predavanje, Studenti
Tijekom predavanja, u dvoranu kina upali su aktivisti s transparentom 'Dario Kordić - ratni zločinac' (Screenshot)

Bošnjačko nacionalno vijeće ocijenilo je u petak da je predavanje osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića u Studenstkom domu “Stjepan Radić” u Zagrebu monstruozno i sablaznujuće, navodi se u njihovom priopćenju.

“Nije jasno o čemu bi osuđeni ratni zločinac, čak i kada bi imao Nobelovu nagradu iz određenog područja, mogao predavati mladim ljudima”, navodi se u priopćenju BNV-a, koje smatra da je Kordićevo predavanje monstruozno i sablaznujuće, prenosi Hina.

Navode da vjerska tema predavanja stvar čini još dramatičnijom, jer niti jedna vjera ne uči ubijanju nevinih ljudi, zbog čega je Kordić osuđen.

U priopćenju, koje potpisuje predsjednik BNV-a Armin Hodžić, piše da posebno zabrinjava relativiziranje dijela hrvatske javnosti, i to ministara iz Vlade Hrvatske i saborskih zastupnika, koji na određeni način staju u obranu Kordića.

Protest studenata tokom predavanja

Dodaju da takva situacija podsjeća na onu prilikom izricanja presude u Haagu političkom i vojnom vrhu bivše samozvane hrvatske republike Herceg-Bosna, kada je državni vrh i dobar dio hrvatske javnosti branio pravomoćno osuđene ratne zločince.

“Relativiziranje ratnih zločina, povijesni revizionizam, a posebno glorifikacija pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca, za svaku je osudu i nema mjesta niti u jednoj demokratskoj državi, a posebno ne u državi članici Europske unije, koja uskoro preuzima i predsjedavanje EU-om”, priopćili su.

Iz BNV-a su najavili da će protiv bilo kakvog sličnog čina u budućnosti zajednički protestirati s ostalim udruženjima koja se bore protiv takvih “monstruoznih događaja”.

Predavanje o vjeri, koje je u Studentskom domu “Sjepan Radić” održao osuđeni ratni zločinac, organizirao je Studentski pastoral i Zavičajni klub hercegovačkih studenata.

Tijekom predavanja u dvoranu kina “Forum” upali su aktivisti s transparentom “Dario Kordić – ratni zločinac”.

Pred kraj njegova govora u dvoranu je ušlo nekoliko studenta, koji su razvili transparent i počeli vikati kako je Kordić ratni zločinac.

Međutim, ubrzo im je transparent oduzet, a studenti su napustili dvoranu.

Predavanje su prethodno osudili Inicijativa mladih za ljudska prava te saborski zastupnik Socijaldemokratske partije – SDP Mirando Mrsić, koji je o tome zatražio očitovanje Sveučilišta u Zagrebu te Zagrebačke nadbiskupije.

S druge strane, u četvrtak je ministar uprave Lovro Kuščević kazao da je Kordić dao svoj doprinos u ratu, da je očito i pogriješio te da je svoju pogrešku odslužio.

Osuđen na 25 godina zatvora

“U pravu postoji institut koji kaže da je, nakon proteka kazne, što je čovjek odslužio, nitko ga nema pravo prozivati zbog toga”, kazao je Kušćević.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je, pak, kako je to “sigurno tako što se tiče prava”, no istaknula je da se poruka šalje i “cijelim sklopom nečijega životnoga puta”.

Nakon što je Haški sud Kordića proglasio krivim, osuđen je na 25 godina zatvora, a oslobođen je 2014. godine, nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

Kordić je bio potpredsjednik i član predsjedništva samoproglašene hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije samozvane hrvatske republike Herceg-Bosne.

Od 1994. do 1995. godine bio je na čelu Hrvatske demokratske zajednice – HDZ Bosne i Hercegovine.

Na kaznu od 25 godina zatvora osudio ga je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije – MKSJ, među ostalim, i za zločin počinjen u selu Ahmići 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno više od 100 bošnjačkih civila.

Kordić je bio jedan od zapovjednika ove akcije Hrvatskog vijeća obrane – HVO.

Izvor: Agencije