BMW planira izgradnju nove tvornice

Robertson: Jasno je da će nam biti potrebni veći proizvodni kapaciteti, a jednu od fabrika hoćemo da izgradimo u istočnoj Evropi (AFP)

Njemački proizvođač automobila BMW planira izgradnju nove fabrike, a u igri za privlačenje te investicije su Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska, objavio je slovački list Hospodarske noviny.

Bavarska kompanija je potvrdila kako planira ekspanziju, ali nije navela detalje.

„Jasno je da će nam biti potrebni veći proizvodni kapaciteti, a jednu od fabrika hoćemo da izgradimo u istočnoj Evropi“, rekao je slovačkom listu član Upravnog odbora BMW-a Ian Robertson, prema kome se uzima u obzir izgradnja fabrike u Slovačkoj.

On nije naveo visinu investicije u novu fabriku, dok Hospodarske noviny pišu da bi mogla biti blizu milijardu eura i da bi mogla otvoriti nekoliko hiljada radnih mjesta.

O mogućnosti investicije BMW-a u Slovačku mediji su špekulirali prošle godine, ali je kompanija tada negirala tu informaciju.

Zavisnost privrede

Svoje proizvodne kapacitete u Slovačkoj već imaju njemački Volkswagen, korejska Kia i francuski PSA Peugeot Citroen. Automobilska industrija je glavni pokretač slovačke izvozno orijentirane privrede.

U Češkoj, pored domaće Škode, automobile proizvode Hyundai i TPCA, zajedničko preduzeće Peugeota, Citroena i Toyote.

Otvaranje fabrike automobila BMW-a za češku privredu bi imalo nesporni doprinos, prije svega zbog otvaranja novih radnih mjesta, složili su se analitičari u anketi agencije ČTK.

Međutim, neki su ukazali na to da je povećanje zavisnosti privrede od automobilske industrije – rizik, što je naročito uočljivo u posljednje vrijeme, kada u Evropi opada prodaja automobila.

Analitičari smatraju da je veća šansa da BMW izgradi fabriku u Slovačkoj, jer je, kako prenosi ČTK, tamo jeftinija radna snaga.

Izvor: Agencije