BMW najavio zatvaranje fabrike u Oxfordu i haos vezano za datum Brexita

BMW, Mini, Tvornica, Fabrika, Oxford
BMW se treba, kao i drugi proizvođači u Velikoj Britaniji, pripremiti na Brexit bez sporazuma (EPA)

Njemački proizvođač automobila BMW zatvorit će svoju britansku tvornicu u Oxfordu na dva dana oko datuma Brexita, rekao je u utorak jedan od čelnika tvornice, nagovijestivši kaos u gospodarstvu uoči tog roka. 

“Poduzeli smo prvi konkretni korak kako bismo prekinuli proizvodnju vozila 31. listopada i 1. studenoga u našoj tvornici u Oxfordu”, rekao je novinarima Nicolas Peter, financijski direktor BMW-a, tijekom izložbe automobila u Frankfurtu, prenosi Hina.

Ta je odluka donesena zajedno s dobavljačima kako bi se “osigurala logistička sigurnost tvornice iz koje izlaze modeli marke Mini”, precizirao je.

BMW se treba, kao i drugi proizvođači u Velikoj Britaniji, pripremiti na Brexit bez sporazuma.

Za svoju tvornicu u Oxfordu tvrtka ima više planova, a jedna je od alternativa ukinuti jednu proizvodnu liniju bez obzira na mogući pad proizvodnje.

Proizvođači upozoravaju na drastične posljedice

“U slučaju nepostizanja sporazuma na snagu će stupiti carinska pravila WTO-a, što znači lošiju situaciju od postojeće, pa ćemo morati podići cijene na raznim tržištima, čime će se smanjiti prodaja, a time i proizvodnja”, objasnio je financijski direktor.

Ostali su proizvođači već upozorili na drastične posljedice u slučaju Brexita bez sporazuma.

U srpnju je francuski proizvođač automobila PSA naveo da je u takvom scenariju spreman premjestiti britansku tvornicu Ellsmere Port u kontinentalnu Europu, rekao je šef Carlos Taveres u razgovoru za Financial Times.

Unatoč nizu neuspjeha u britanskom parlamentu, premijer Boris Johnson u utorak je ponovio da neće tražiti novu odgodu Brexita, predviđenog za 31. listopada.

Izvor: Agencije