Oglasi

BMW najavio zatvaranje fabrike u Oxfordu i haos vezano za datum Brexita

BMW će oko Brexita zatvoriti na dva dana fabriku iz koje izlaze modeli marke Mini kako bi osigurali logističku sigurnost.
BMW, Mini, Tvornica, Fabrika, OxfordBMW se treba, kao i drugi proizvođači u Velikoj Britaniji, pripremiti na Brexit bez sporazumaEPA - Arhiva

Njemački proizvođač automobila BMW zatvorit će svoju britansku tvornicu u Oxfordu na dva dana oko datuma Brexita, rekao je u utorak jedan od čelnika tvornice, nagovijestivši kaos u gospodarstvu uoči tog roka. 

"Poduzeli smo prvi konkretni korak kako bismo prekinuli proizvodnju vozila 31. listopada i 1. studenoga u našoj tvornici u Oxfordu", rekao je novinarima Nicolas Peter, financijski direktor BMW-a, tijekom izložbe automobila u Frankfurtu, prenosi Hina.

Ta je odluka donesena zajedno s dobavljačima kako bi se "osigurala logistička sigurnost tvornice iz koje izlaze modeli marke Mini", precizirao je.

BMW se treba, kao i drugi proizvođači u Velikoj Britaniji, pripremiti na Brexit bez sporazuma.

Za svoju tvornicu u Oxfordu tvrtka ima više planova, a jedna je od alternativa ukinuti jednu proizvodnu liniju bez obzira na mogući pad proizvodnje.

Proizvođači upozoravaju na drastične posljedice

"U slučaju nepostizanja sporazuma na snagu će stupiti carinska pravila WTO-a, što znači lošiju situaciju od postojeće, pa ćemo morati podići cijene na raznim tržištima, čime će se smanjiti prodaja, a time i proizvodnja", objasnio je financijski direktor.

Ostali su proizvođači već upozorili na drastične posljedice u slučaju Brexita bez sporazuma.

U srpnju je francuski proizvođač automobila PSA naveo da je u takvom scenariju spreman premjestiti britansku tvornicu Ellsmere Port u kontinentalnu Europu, rekao je šef Carlos Taveres u razgovoru za Financial Times.

Unatoč nizu neuspjeha u britanskom parlamentu, premijer Boris Johnson u utorak je ponovio da neće tražiti novu odgodu Brexita, predviđenog za 31. listopada.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.