BMW, Daimler i VW pod istragom za nezakonito udruživanje

Daimler, koji je obavijestio regulatora o 'tajnom dogovoru', očekuje da neće biti kažnjen (EPA)

Vlasti Evropske unije optužile su u petak njemačke proizvođače automobila BMW, Daimler i Volkswagen za nezakonito udruživanje, koje je imalo za cilj da ograniči razvoj tehnologije za smanjenje emisije štetnih plinova iz automobila.

Evropska komisija je, nakon detaljne istrage, ustanovila da su navedene kompanije u periodu od 2006. do 2014. godine prekršile zakone EU-a, nezakonito se međusobno dogovarajući da ograniče uvođenje tehnologije koja pomaže u smanjenju emisije ispušnih plinova iz putničkih vozila na benzin i dizel, prenosi agencija AP.

“Daimler, VW i BMW su možda prekršili pravila konkurencije EU-a”, navodi se u saopćenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margrethe Vestager.

Moguća kazna 10 posto obrta

Kao rezultat toga evropski potrošači su možda lišeni mogućnosti kupovine automobila s najboljom dostupnom tehnologijom, istakla je ona.

Daimler, koji je obavijestio regulatora o “tajnom dogovoru”, očekuje da neće biti kažnjen, jer je nadležnim organima odao informacije.

U BMW-u i VW-u nisu bili dostupni za komentar, navode agencije i dodaju kako bi kazne EU-a mogle biti u visini od 10 posto globalnog obrta svake kompanije.

Izvor: Agencije