Oglasi

BMW će ukinuti 6.000 radnih mjesta

Njemačka automobilska kompanija to namjerava učiniti privremenim penzionisanjem ili dokvalifikacijom radnika.
BMW širom svijeta upošljava ukupno 126.000 radnikaEPA

Njemački proizvođač automobila BMW najavio je ukidanje pet posto radnih mjesta zbog pada potražnje na tržištu, javlja Anadolija.

Rukovodstvo BMW-a sa predstavnicima radnika je postiglo dogovor o nužnim mjerama zbog pada potražnje na globalnom tržištu, a što je izazvala pandemija COVID-19.

U saopćenju se navodi da će BMW smanjiti broj uposlenih za 6.000, a da će to učiniti prijevremenim penzionisanjem ili dokvalifikacijom radnika.

Saniranje posljedica pandemije

Radnicima koji su nadomak penzije će biti uplaćena potrebna osiguranja kako bi išli u prijevremenu penziju, a mlađi radnici će dobiti stipendije da nastave obrazovanje i to uz garanciju da će po sticanju višeg zvanja biti ponovo zaposleni u BMW-u.

BMW širom svijeta upošljava ukupno 126.000 radnika, a novim mjerama pokušava sanirati posljedice koje su globalna ekonomija i autoindustrija pretrpjele zbog pandemije COVID-19.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.