Bloombergova prva debata za predsjedničku nominaciju demokrata

Michael Bloomberg se uzdržao od napada na svoje protivkandidate (Reuters)

Pošto je preskočio prve unutarpartijske izbore, milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg prvi put će u četvrtak navečer učestvovati u debati kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke u Las Vegasu.

Već je potrošio milione dolara za reklame na televiziji, radiju i društvenim mrežama, čime je povećao svoju prepoznatljivost i podršku u anketama – koja mu je i omogućila učešće u ovoj debati.

U pokušaju da osvoji demokratsku predsjedničku nominaciju, Bloomberg je preplavio američke medije reklamama, prenosi Beta, pozivajući se na Glas Amerike.

“Već je objavio više oglasa nego što su objavili neki od kandidata ukupno na izborima 2016. godine”, rekao je John Fortier iz Centra za dvostranačku politiku.

Bivši gradonačelnik New Yorka i medijski mogul do sada je potrošio više od 300 miliona dolara na reklamiranje.

Snimio 185 različitih reklama

Planira do 3. marta, kada će biti održani unutarpartijski izbori u čak 14 američkih država u jednom danu, potrošiti još 300 miliona dolara, što je manje od jedan posto od njegovog ukupnog bogatstva, koje iznosi oko 60 milijardi dolara.

Prema nekim podacima, Bloomberg je snimio 185 različitih reklama s raznim temama: od oružanog nasilja do toga kako jesti pizzu.

Bloombergova reklamna kampanja ga je, prema anketama, dovela do trećeg mjesta na listi demokratskih kandidata.

I dok njegove reklame preplavljuju televizije, radio i društvene mreže, Bloomberg se uzdržao od napada na svoje protivkandidate i, umjesto toga, napada aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa atraktivnim video klipovima, u kojima često koristi ono što je predsjednik rekao protiv njega.

Bloomberg je obećao da će nastaviti svoju reklamnu kampanju protiv Trumpa čak i ako ne osvoji demokratsku predsjedničku nominaciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije