Bloombergova prijava za predsjedničke izbore u SAD-u

Nekoliko demokratskih kandidata je kritiziralo Michaela Bloomberga zbog najava o namjeri da se kandidira (EPA)

Milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg podnio je Saveznoj izbornoj komisiji prijavu za kandidaturu na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

To je još jedan koraka za njegovo uključivanje u nadmetanje demokratskih kandidata koji se žele suprotstaviti aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu, prenosi Tanjug.

Bloomberg, međutim, nije lično saopćio kako će se kandidirati za čelnika SAD-a, a njegov tim navodno posmatra njegovu prijavu, koju je podnio u srijedu, kao neophodan logistički korak dok ne donese konačnu odluku.

Bloomberg (77) je podnio prijavu da se nađe na primarnom izbornom listiću demokrata u nekoliko država koje imaju kraći rok za prijavljivanje, prenosi Washington Examiner.

Fokus na ‘super utorak’

Očekuje se kako će on preskočiti kampanju na prva četiri nadmetanja za nominaciju u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Carolini te kako će se fokusirati na prikupljanje glasova u državama “super utorka” 3. marta.

Nekoliko demokratskih kandidata odmah je kritiziralo Bloomberga zbog najava o njegovoj namjeri da se kandidira, nakon što je bivši potpredsjednik Joseph Biden loše prošao u prvim anketama i prikupljanju novca za kampanju.

Senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren nazvala je njegovu kampanju “pokušajem kupovine predsjedničkog mandata”.

Izvor: Agencije