Bloomberg: Washington priprema Turskoj sankcije zbog S-400

Bijela kuća je upozorila da Turska ne može imati američke borbene avione F-35 i ruski protivraketni sistem S-400 (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa planira uvesti niz sankcija Turskoj, koje će biti obznanjene u narednih nekoliko dana, zbog kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400, prenosi američki portal Bloomberg.

Portal, također, pojašnjava da je američka administracija odabrala jedan od tri paketa mjera koji su osmišljeni tako da prouzrokuju različite stepene štete Turskoj na osnovu Zakona o suzbijanju američkih protivnika putem sankcija, ali da se još uvijek čeka na Trumpovo odobrenje ovog plana.

Izvori portala nisu precizirali koji paket mjera je preporučen.

Jedan od izvora je izjavio da Washington namjerava sačekati s obznanjivanjem sankcija dok prođe 15. juli, kada se navršava godišnjica od neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj 2016. godine.

Američka delegacija stiže u Ankaru

Time se žele izbjeći dalja nagađanja o tome da SAD snosi odgovornost za ustanak, kao što tvrde pojedine pristalice predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Prema zakonu o sankcijama, navodi Bloomberg, Trump mora odabrati najmanje pet od 12 različitih sankcija, od blažih do oštrijih.

Vršitelj dužnosti američkog ministra odbrane Mark Esper izjavio je ovih dana kako se stav Washingtona o tome da Turska ne može imati američke borbene avione F-35 i ruski protivraketni sistem S-400 “nije promijenio”.

Esper je o tome razgovarao s turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom.

Turska strana je saopćila da će američka delegacija posjetiti Ankaru ove sedmice kako bi razgovarali o ovom pitanju. 

Izvor: Agencije